Időállapot: közlönyállapot (2007.VI.28.)

69/2007. (VI. 28.) OGY határozat

az úthasználattal arányos elektronikus díjfizetési rendszer magyarországi bevezetéséről * 

Az Országgyűlés az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 22. § (2) bekezdése alapján megadja a felhatalmazást a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetési rendszer (ED) Magyarországon történő bevezetéséhez kapcsolódó közbeszerzési eljárás megkezdéséhez az alábbiak szerint:

1. A közbeszerzési eljárás ajánlatkérője:

A Magyar Állam képviseletében a gazdasági és közlekedési miniszter által felhatalmazott Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ.

2. A közbeszerzési eljárás célja:

Az arányosabb felhasználói teherviselés megvalósítása, az EU vonatkozó irányelveinek történő megfelelés és az úthálózat finanszírozásának korszerűsítése érdekében a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetési és önálló ellenőrzési rendszer Magyarországon történő bevezetése és üzemeltetése.

3. A közbeszerzési eljárás tárgya:

A megtett úttal arányos díjfizetést lehetővé tevő, elektronikus útdíjfizetési rendszer megvalósítása a 3,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó gépjárművek és járműszerelvények (az úgynevezett J2, J3 és J4 kategóriájú járművek) körére az autópályákon, autóutakon és az országos főutak egyes elemein, azaz a hazai gyorsforgalmi úthálózaton, a párhuzamos utakon és a fontosabb egyéb tranzitutakon, 5 éves futamidejű szolgáltatási szerződés keretében.

4. A közbeszerzési eljárás időzítése:

A közbeszerzési eljárás megkezdése az Országgyűlés felhatalmazása után 2 hónapon belül történik meg.

5. A közbeszerezési eljárás eredményéről a Kormány az alábbiak szerint tájékoztatja az Országgyűlést:

a) a közbeszerzés műszaki tartalmáról, a díjfizetési rendszerbe bevont úthálózatról,

b) a bevezetni tervezett díj és tarifarendszerről,

c) a befektetők számára fizetendő szolgáltatási díjról.

6. Az Országgyűlés határozatban dönt a megtett úttal arányos elektronikus útdíjfizetési rendszer bevezetésével kapcsolatos kötelezettségvállalásról


  Vissza az oldal tetejére