Időállapot: közlönyállapot (1990.VI.18.)

48/1990. (VI. 18.) OGY határozat

mentelmi jog fennállásának elbírálásáról * 

Az Országgyűlés az Alkotmány 20. §-a (3) bekezdésének, valamint a Házszabály 13. §-a (1) bekezdésének és 64. §-a (3) bekezdésének figyelembevételével Speidl Zoltán országgyűlési képviselő mentelmi joga felfüggesztése iránt érkezett megkeresésről az alábbiak szerint határoz:

1. Az Alkotmány 20. §-ának (3) bekezdése szerint országgyűlési képviselőt az Országgyűlés hozzájárulása nélkül letartóztatni, vagy ellene büntetőeljárást indítani - a tettenérés esetét kivéve - nem lehet.

Ennek az alkotmányos tilalomnak az alapján azonban az Országgyűlés nem gátolhatja meg a korábban - az országgyűlési képviselővé történt megválasztás előtt - indított büntetőeljárás lefolytatását.

2. Az Országgyűlés megállapítja, hogy Speidl Zoltán ellen 1989. május 23-án tettek magánvádas feljelentést rágalmazás elkövetésének vétsége miatt, melynek nyomán büntetőeljárás indult. Ebben az időpontban azonban Speidl Zoltán sem országgyűlési képviselő, sem képviselőjelölt nem volt, rá e cselekménnyel összefüggésben az országgyűlési képviselőket megillető mentelmi jog nem vonatkozott.

Fentiek értelmében Speidl Zoltán országgyűlési képviselő mentelmi joga a vád tárgyává tett cselekményre nem vonatkozik, mentelmi jogának felfüggesztése nem indokolt, a megválasztása előtt indított büntetőeljárás lefolytatásának akadálya nincs.


  Vissza az oldal tetejére