CH/FL | ||||||||
19.01 | Malátakivonat; lisztből, darából, keményítőből vagy malátakivonatból előállított, másutt nem említett élelmiszer-készítmény, amely kakaóport nem vagy 50 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz; a 04.01-04.04 vtsz. alá tartozó árukból készített, másutt nem említett olyan élelmiszer-készítmény, amely kakaóport nem vagy 10 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz | |||||||
1901.10 | - | Gyermektápszer, a kiskereskedelemben szokásos kiszerelésben | A | 10 | ||||
SF | 10 | |||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
1901.20 | - | A 19.05 vtsz. alá tartozó pékáruk készítéséhez keverék és tészta | A | 250 | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
19.02 | Tészta főzve és töltve (hússal vagy más anyaggal) vagy másképp elkészítve is, mint például spagetti, makaróni, metélt, lasagne, gnochi, ravioli, canelloni (hússal töltött makaróni típusú készítmények); kuszkusz (búzadarakása) elkészítve is | |||||||
- | Nyers tészta nem töltve, vagy másképp nem elkészítve: | |||||||
1902.11 | - - | Tojástartalommal | A | 5 | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
ex1902.20 | - | Töltött tészta főzve is vagy másképp elkészítve: | A | 15 | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
19.04 | Gabonából vagy gabonatermékből puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer (például kukoricapehely); gabona - a kukorica kivételével - szem formában előfőzve vagy másképp elkészítve | |||||||
ex1904.10 | - | Gabonából vagy gabonatermékből puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer: | ||||||
014 | - - | Ízesítés nélkül | A | 9 | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
Vámta- rifaszám | HR kód | A TERMÉK LEÍRÁSA | Mennyiség (*1000 kg) | |||||
999 | - - | Egyéb | A | 6 | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
ex1904.90 | - | Más: | ||||||
997 | - - | Egyéb | A | 5 | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
19.05 | Kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékáru kakaótartalommal is; áldozóostya, üres gyógyszer-kapszula, pecsételőostya, rizspapír és hasonló termék | A SF IS | 400 90 | |||||
N | ||||||||
S | 80 | |||||||
CH/FL | ||||||||
20.08 | Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dió (mogyoró) és más ehető növényrész, cukor vagy más édesítőanyag vagy alkohol hozzáadásával is | |||||||
- | Dió, földimogyoró és más mag, egymással keverve is: | |||||||
2008.11 | - - | Földimogyoró | A | |||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
- | Más gyümölcs, beleértve a keverékeket is, a 2008.19 vtsz. alá tartozó keverékek kivételével: | |||||||
2008.91 | - - | Pálmafa csúcsrügyei | A | |||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
21.01 | Kávé-, tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezeknek a termékeknek vagy kávénak, teának, matéteának felhasználásával előállított készítmények; pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, valamint ezeknek kivonata, eszenciája, koncentrátuma | |||||||
ex2101.10 | - | Kávékivonat, -eszencia és -koncentrátum és e kivonatok, eszenciák és koncentrátumok vagy kávé felhasználásával előállított készítmények: | ||||||
014 | - - | Kávékivonat, -eszencia és -koncentrátum | A | |||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
ex2101.20 | - | Tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és e kivonatok, eszenciák és koncentrátumok vagy tea és matétea felhasználásával előállított készítmények: | ||||||
Vámta- rifaszám | HR kód | A TERMÉK LEÍRÁSA | Mennyiség (*1000 kg) | |||||
015 | - - | Teaeszencia, -kivonat és -koncentrátum | A | |||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
21.03 | Mártás (szósz) és ennek előállítására szolgáló készítmény; ételízesítő keverék; mustárliszt és -dara, elkészített mustár | |||||||
2103.10 | - | Szójamártás | A | |||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
2103.20 | - | Paradicsomketcup és más paradicsommártás | A | 77 | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
ex2103.30 | - | Mustárliszt és -dara, elkészített mustár: | ||||||
032 | - - | Elkészített mustár | A | |||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
ex2103.90 | - | Más: | ||||||
010 | - - | Mártásalapanyag | A | |||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
21.04 | Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény; homogenizált összetett élelmiszer-készítmény | |||||||
ex2104.10 | - | Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény: | ||||||
011 | - - | Leves, erőleves | A | 4 | ||||
SF | 10 | |||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
996 | - - | Egyéb | A | 4 | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
21.05 ex2105.00 | Fagylalt és más ehető jégkrém, kakaótartalommal is | |||||||
019 | - | Kakaótartalommal | A | 1300 | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
Vámta- rifaszám | HR kód | A TERMÉK LEÍRÁSA | Mennyiség (*1000 kg) | |||||
994 | - | Egyéb | A | 200 | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
21.06 | Másutt nem említett élelmiszer-készítmény | |||||||
ex2106.90 | - | Más: | ||||||
992 | - - | Egyéb | A | 302 | ||||
SF | 50 | |||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
22.01 | Víz, természetes vagy mesterséges ásványvíz és a szénsavas víz is, cukor vagy más édesítő-, ízesítőanyag hozzáadása nélkül; jég és hó | A SF | ||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
22.02 | Víz, ásványvíz és szénsavas víz cukor vagy más édesítő- vagy ízesítőanyag hozzáadásával, és más alkoholmentes ital, a 20.09 vtsz. alá tartozó gyümölcs- és zöldséglevek kivételével | A SF IS | 42 000 hl | |||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL | ||||||||
22.03 | 2203.00 | Malátából készült sör | A | 280 000 hl | ||||
SF | ||||||||
IS | ||||||||
N | ||||||||
S | ||||||||
CH/FL |
A HR 25-97. Árucsoportjába tartozó termékek, amelyek vonatkozásában Magyarország mezőgazdasági árkiegyenlítő vagy más, azzal azonos hatású kiegyenlítő intézkedéseket vezethet be.
Vámta- rifaszám | HR kód | A TERMÉK MEGNEVEZÉSE | ||||||
29.05 | Aciklikus alkoholok és ezek halogén, szulfo-, nitro- vagy nitrozoszármazékai | |||||||
- | Más, többértékű alkoholok: | |||||||
2905.43 | - - | Mannit | ||||||
2905.44 | - - | D-glucit (szorbit) | ||||||
29.15 | Telített aciklikus egybázisú karbonsavak és ezek anhidridjei, halogenidjei, peroxidjai és peroxisavai; valamint ezek halogén-, szulfo-, nitro- vagy nitrozoszármazékai | |||||||
- | Hangyasav, sói és észterei: | |||||||
ex 2915.13 | - - | Hangyasav észterei: | ||||||
- - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
- | Ecetsav észterei: | |||||||
ex 2915.39 | - - | Más: | ||||||
- - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
Vámta- rifaszám | HR kód | A TERMÉK MEGNEVEZÉSE | ||||||
ex 2915.40 | - | Mono-, di- vagy tri-klórecetsav, sói és észterei: | ||||||
- - | Sók és észterek: | |||||||
- - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
ex 2915.50 | - | Propionsav, sói és észterei: | ||||||
- - | Propionsav sói és észterei: | |||||||
- - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
ex 2915.60 | - | Vajsav, valeriansav, ezek sói és észterei: | ||||||
- - | Vajsav, valeriansav sói és észterei: | |||||||
- - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
ex 2915.70 | - | Palmitinsav, sztearinsav, ezek sói és észterei | ||||||
- - | Palmitinsav, sztearinsav sói és észterei | |||||||
- - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
ex 2915.90 | - | Más: | ||||||
- - | Más: | |||||||
- - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
29.16 | Telítetlen aciklikus egybázisú karbonsavak, ciklikus egybázisú karbonsavak és ezek anhidridjei, halogenidjei, peroxidjai és peroxisavai, valamint ezek halogén-, szulfo-, nitro- vagy nitrozoszármazékai | |||||||
- | Telítetlen aciklikus egybázisú karbonsavak és ezek anhidridjei, halogenidjei, peroxidjai és peroxisavai; valamint ezek származékai: | |||||||
ex 2916.12 | - - | Akrilsav észterek: | ||||||
- - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
ex 2916.14 | - - | Metakrilsav észterei: | ||||||
- - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
ex 2916.15 | - - | Olajsav, linolsav vagy linolénsav, ezek sói és észterei: | ||||||
- - - | Olajsav, linolsav vagy linolénsav sói és észterei | |||||||
- - - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
ex 2916.19 | - - | Más: | ||||||
- - - | Más: | |||||||
- - - - | Mannit-észterek és szorbit-észterek | |||||||
29.17 | Több bázisú karbonsavak, ezek anhidridjei, halogenidjei, peroxidjai, peroxisavai; valamint ezek halogén-, szulfo-, nitro- vagy nitrozoszármazékai | |||||||
- | Aciklikus több bázisú karbonsavak, ezek anhidridjei, halogenidjei, peroxidjai, peroxisavai és ezek származékai: | |||||||
ex 2917.19 | - - | Más: | ||||||
- - - | Itakonsavak és sóik | |||||||
- - - - | Itakonsav-észterek | |||||||
29.18 | Karbonsavak további oxigénfunkciós csoporttal és ezek anhidridjei, halogenidjei, peroxidjai és peroxisavai; valamint ezek halogén-, szulfo-, nitro- vagy nitrozoszármazékai | |||||||
- | Alkoholfunkciós karbonsavak, egyéb oxigénfunkciós csoport nélkül, ezek anhidridjei, halogenidjei, peroxidjai, peroxisavai és ezek származékai: | |||||||
2918.11 | - - | Tejsav, sói és észterei | ||||||
2918.14 | - - | Citromsav | ||||||
2918.15 | - - | Citromsav sói és észterei | ||||||
2918.16 | - - | Glukonsav, sói és észterei | ||||||
ex 2918.19 | - - | Más: | ||||||
- - - | Glicerinsav, glikolsav, szaharinsav, izo-szaharinsav, hepta-szaharinsav, ezek sói és észterei | |||||||
29.32 | Csak oxigén heteroatomos heterociklikus vegyületek | |||||||
- | Szerkezetükben nem fuzionált (kondenzált) furángyűrűt (hidrogénezve is) tartalmazó vegyületek: | |||||||
ex 2932.19 | - - | Más: | ||||||
- - - | Mannit vagy szorbit anhidrátok (pl. szorbitan), melyek nem tartalmaznak maltolt vagy izomaltolt | |||||||
ex 2932.90 | - | Más: | ||||||
- - | Alfametil-glukozid | |||||||
29.40 | Vegyileg tiszta cukrok, a szacharóz, laktóz, maltóz, glukóz és fruktóz kivételével; cukor-éterek, -észterek és ezek sói, a 2937, 2938 és 2939 vtsz. alá tartozó termékek kivételével | |||||||
ex 2940.00 | - | Kivéve a ramnózt, raffinózt és mannózt | ||||||
Vámta- rifaszám | HR kód | A TERMÉK MEGNEVEZÉSE | ||||||
29.41 | Antibiotikumok | |||||||
2941.10 | - | Penicillinek és származékaik, penicillin-sav-szerkezetek és ezek sói | ||||||
30.01 | Mirigy vagy más szerv organoterápiás használatra szárítva, por alakban is; mirigy vagy más szerv, vagy ezek váladékainak kivonata organoterápiás használatra: heparin és sói; másutt nem említett emberi vagy állati eredetű anyag, terápiás vagy megelőzési célra előkészítve | |||||||
ex 3001.90 | - | Más: | ||||||
- - | Heparin és sói | |||||||
35.01 | Kazein, kazeinát, más kazeinszármazékok, kazeinenyv | |||||||
3501.10 | - | Kazein | ||||||
3501.90 | - | Más: | ||||||
3501.90 | - - | Kazeinátok és más kazeinszármazékok | ||||||
- - | Kazeinenyv | |||||||
35.05 | Dextrin és más átalakított keményítő (pl. előkocsonyásított vagy észterizált keményítő); keményítő-, dextrin- vagy átalakított más keményítő-alapanyagból készített enyv | |||||||
35.06 | Másutt nem említett elkészített enyv és más elkészített ragasztó; enyvként vagy ragasztóként használható termékek a kiskereskedelemben szokásos módon kiszerelve, legfeljebb 1 kg tiszta tömegben | |||||||
3506.10 | - | Enyvnek vagy ragasztónak alkalmas termékek, a kiskereskedelemben szokásos kiszerelésben is, legfeljebb 1 kg tiszta tömegben | ||||||
- | Más: | |||||||
3506.91 | - - | Gumi vagy műanyag alapú ragasztók (beleértve a műgyantát is) | ||||||
3506.99 | - - | Más | ||||||
35.07 | Enzimek; másutt nem említett elkészített enzimek | |||||||
ex 3507.90 | - | Más: | ||||||
- - | Élelmiszertartalmú enzimkészítmények | |||||||
38.09 | Textil-, papír-, bőr- és hasonló iparban használt, másutt nem említett végkikészítő szerek, festést gyorsító és elősegítő, színtartósságot növelő anyagok, valamint más termékek és készítmények (pl. appretálószerek és pácanyagok) | |||||||
3909.10 | - | Keményítőtartalommal | ||||||
- | Más: | |||||||
ex 3809.91 | - - | Textilipari és más ipari használatra: | ||||||
- - - | Keményítőt vagy keményítőszármazékot tartalmazó | |||||||
ex 3809.92 | - - | Papíripari és más ipari használatra: | ||||||
- - - | Keményítőt vagy keményítőszármazékot tartalmazó | |||||||
ex 3809.93 | - - | Bőripari és más ipari használatra: | ||||||
- - - | Keményítőt vagy keményítőszármazékot tartalmazó | |||||||
38.23 | Felhasználásra kész öntödei magkötők és töltőanyagok; más vtsz. alá nem osztályozható vegyipari és rokonipari termékek és készítmények (természetes termékek keveréke is), a vegyipar és vele rokon iparágak maradékai és melléktermékei: | |||||||
ex 3823.10 | - | Elkészített kötőanyagok öntödei formához vagy maghoz | ||||||
- - | Műgyanta alapú | |||||||
3823.60 | - | Szorbit a 2905.44 vtsz. alszám alá tartozó kivételével | ||||||
ex 3823.90 | - | Más: | ||||||
- - | Nyers kalcium-citrát | |||||||
- - | Szorbit krakkolási termékek | |||||||
39.11 | Kőolajgyanta, kumaron-indén gyanta, politerpén, poliszulfid, poliszulfon, és az árucsoporthoz tartozó Megjegyzés (3) bekezdésében meghatározott másutt nem említett termékek, alapanyag formájában | |||||||
ex 3911.10 | - | Petróleumgyanta, kumaron, indén vagy kumaron-indén gyanta és politerpének: | ||||||
- - | Nem vizes közegben oldva | |||||||
- - - | Ilyen gyantaemulzió alapú enyv | |||||||
- - | Más: | |||||||
- - - | Ilyen gyantaemulzió alapú enyv | |||||||
ex 3911.90 | - | Más: | ||||||
- - | Ilyen gyanta-emulzió alapú enyv | |||||||
Vámta- rifaszám | HR kód | A TERMÉK MEGNEVEZÉSE | ||||||
39.13 | Másutt nem említett természetes polimer (pl. alginsav) és módosított természetes polimerek (pl. keményített fehérjék, természetes gumi kémiai származékai), alapanyag formájában | |||||||
3913.90 | - | Más |
1. Amennyiben a jelen Melléklet másként nem rendelkezik, az alábbiakban felsorolt halak és egyéb tengeri eredetű termékek a Megállapodás rendelkezéseinek hatálya alá tartoznak.
2. A Megállapodás hatályba lépésekor minden importvámot és azzal egyenértékű hatású terhet meg kell szüntetni az EFTA államokból és Magyarországról származó ezen termékek esetében, amennyiben az alábbiakban nincs ellenkező rendelkezés.
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | |||||
02.08 | Élelmezési célra alkalmas más hús, vágási melléktermék és belsőség frissen, hűtve vagy fagyasztva | |||||
ex 0208.90 | - | Más: | ||||
- - | Bálnából * | |||||
3. Árucsoport | Halak, héjas, puhatestű és más gerinctelen víziállatok | |||||
15.04 | Halból vagy tengeri emlősből nyert zsír, olaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva | |||||
15.16 | Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói részben vagy teljesen hidrogénezve, közbeesően vagy újraészterezve és elaidinizálva, finomítva is, de másképpen nem elkészítve | |||||
ex 1516.10 | - | Állati zsír és olaj és ezek frakciói: | ||||
- - | Teljes egészében halból vagy tengeri emlősből nyert * | |||||
16.03 | Kivonat és lé húsból, halból, héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból | |||||
ex 1603.00 | Kivonat és lé bálnahúsból, halból vagy héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból * | |||||
16.04 | Elkészített vagy konzervált hal; kaviár és halikrából készített kaviárpótló | |||||
16.05 | Elkészített vagy konzervált héjas, puhatestű és más gerinctelen víziállat | |||||
23.01 | Emberi fogyasztásra alkalmatlan liszt, dara és labdacs (pellet) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből, halból, héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból; töpörtyű | |||||
ex 2301.10 | - | Liszt, dara és labdacs húsból, vágási melléktermékből, belsőségből; töpörtyű: | ||||
- - | Bálna-dara * | |||||
2301.20 | - | Liszt, dara és labdacs halból, héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból | ||||
23.09 | Állatok etetésére szolgáló készítmény | |||||
ex 2309.90 | - | Más: | ||||
- - | Hal és tengeri emlős részeit tartalmazó oldat |
1. Amennyiben a 2-4. bekezdés mást nem ír elő, 1993. december 31-ét követően a halászati ágazatot támogató intézkedések a Megállapodás 20. Cikkének szabályai és annak a XV. Mellékletben leírt értelmezése alá esnek.
2. A halászati ágazatot támogató alábbi intézkedések, normál körülmények között, nem számítanak a Megállapodással összhangban lévőnek:
- az egész ágazatot érintő általános támogatási intézkedések, amelyek nem teljesen a XV. Melléklet (c) (ii) pontjában foglaltak szerinti szerkezeti intézkedésekre irányulnak;
- a halászati ágazatban uralkodó speciális feltételekkel egyértelmű kapcsolatban álló költséghátrányok közvetlen kiegyenlítésén kívüli adókedvezmények;
- szociális intézkedések, ha az ilyen intézkedések támogatási eleme meghaladja a más ágazatokban általánosan alkalmazott mértéket, figyelembe véve a halászati ágazatban uralkodó speciális feltételeket.
3. Az alábbi támogatási intézkedések, normál körülmények között, a Megállapodás 20. Cikke rendelkezéseivel összhangban lévőnek tekintendők:
- támogatási intézkedések minimális belföldi felvásárlási halárak megállapítása és a többlet felvásárlása formájában, amelyeket súlyos piaci zavarok ellensúlyozására alkalmaznak;
- regionális támogatási intézkedések a halászati tevékenységnek azon régiókban való fenntartásához szükséges mértékben, amely régiók az átlagosnál nagyobb mértékben függnek az ilyen tevékenységektől, és amelyekben a halászatból származó jövedelem egyértelműen alatta marad a halászati ágazat országos átlagának. Az ilyen regionális intézkedések nem mehetnek túl a más halászati régiókhoz viszonyított költséghátrányok kiegyenlítésének mértékén. A Felek, amelyek ilyen intézkedéseket vezetnek be vagy tartanak fenn, a XV. Melléklet rendelkezéseivel összhangban kötelesek megfelelő tájékoztatást adni az ilyen intézkedések bevezetéséhez vagy fenntartásához vezető regionális helyzetről.
4. Az alábbi támogatási intézkedések nem számítanak a Megállapodással összhangban levőnek:
- A XV. Melléklet (c) (vi) pontja szerinti támogatás, a halászati ágazatot illetően.
- A XV. Melléklet (c) (viii) pontja szerinti támogatás, a halászati tevékenységeket illetően.
1. Ausztria a Magyarországról származó alábbi termékek esetében importvámokat tarthat fenn:
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | |||||
ex 03.01-03.05 | Édesvízi hal, az angolna és a lazac kivételével | |||||
03.05 | Szárított, sózott vagy sós lében tartósított hal; füstölt vagy a füstölési eljárás előtt vagy alatt főzött hal is; emberi fogyasztásra alkalmas liszt, dara és labdacs (pellet) halból | |||||
ex 0305.42 | - - | Füstölt hering, kivéve a kippert (enyhén füstölt heringet) | ||||
ex 0305.49 | - - | Másféle füstölt tengeri hal | ||||
16.04 | Elkészített vagy konzervált hal; kaviár és halikrából készített kaviárpótló | |||||
- | Hal egészben vagy darabban, de nem aprítva: | |||||
1604.12 | - - | Hering |
Ezeket a rendelkezéseket 1994. január 1-e előtt felül kell vizsgálni a halkereskedelem fejlesztésének előmozdítása céljából.
2. Ameddig Ausztria fenntartja a vámokat a fent említett termékek Magyarországról történő importjára, Magyarország fenntarthatja jelenlegi rezsimjét ugyanezen termékek Ausztriából történő importjára.
3. Ausztria importvámokat tarthat fenn a Magyarországról származó alábbi hal- és egyéb tengeri eredetű termékek esetében:
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | |||
15.04 és ex 15.16 | Zsírok és olajok emberi fogyasztásra |
Az alábbi, Magyarországról származó termékek vonatkozásában Finnországnak 1997. január 1-ig meg kell szüntetnie jelenlegi rezsimjét.
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | |||
ex 03.02 | Friss vagy hűtött hal a 03.04. vtsz. alá tartozó filézett vagy más halhús kivételével | |||
- | Lazac | |||
- | Balti hering | |||
ex 03.03 | Fagyasztott hal, a 03.04 vtsz. alá tartozó filézett vagy más halhús kivételével | |||
- | Lazac | |||
- | Balti hering | |||
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | |||
ex 03.04 | Halfilé és más halhús (aprított is), frissen, hűtve vagy fagyasztva | |||
- | Friss vagy hűtött lazacfilé | |||
- | Friss vagy hűtött balti hering (A „filé” kifejezés azokra a termékekre is vonatkozik, amelyeknél a két oldal nincs szétvágva, például a hasnál vagy a hátnál.) |
1. Liechtenstein és Svájc az alábbi, Magyarországról származó termékek esetében importvámokat tarthat fenn:
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | |||
ex 03.01-03.05 | Hal, a következők kivételével: | |||
- | fagyasztott filé (ex 03.04); | |||
- | tengeri hal, ponty, angolna, lazac és harcsa (édesvízi harcsa - silurus glanis); | |||
- | friss vagy hűtött kecsege filé (ex 03.04) (acipenser ruthenus), busa/amur (hypophthalmichthys molitrix - aristichthys nobilis - ctenioharynharyngodon idella). |
Ezeket a rendelkezéseket 1994. január 1-je előtt felül kell vizsgálni, a halkereskedelem fejlesztésének előmozdítása céljából.
Ameddig Liechtenstein és Svájc fenntartja a vámokat a fent említett termékek Magyarországról történő importjára, Magyarország fenntarthatja jelenlegi rezsimjét ugyanezen termékek Liechtensteinből és Svájcból történő importjára.
2. Liechtenstein és Svájc az alábbi, Magyarországról származó hal- és egyéb tengeri eredetű termékek esetében importvámokat és az azokkal egyenértékű hatású terheket tarthat fenn:
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | ||
ex 15. Áruosztály | Zsírok és olajok emberi fogyasztásra | ||
ex 23. Áruosztály | Élelmiszerek állatok takarmányozására |
Svédország a Magyarországról származó alábbi termékekre 1993. december 31-ig mennyiségi importkorlátozásokat alkalmazhat, amennyiben az szükséges lehet a súlyos zavarok elkerüléséhez a svéd piacon.
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | |||
ex 03.02 | Friss vagy hűtött hal a 03.04 vtsz. alá tartozó filézett vagy más halhús kivételével | |||
- | Hering | |||
- | Tőkehal |
1. Magyarországnak, a következő ütemterv szerint, fel kell számolnia az EFTA országokból származó alábbi termékekre alkalmazott importvámokat:
2. Az alábbiakban felsorolt termékek esetében Magyarországnak a vámokat a Megállapodás 4. Cikke 2 (b) (i) pontjában foglaltak szerint kell felszámolnia:
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | |||||
15.04 | Halból vagy tengeri emlősből nyert zsír, olaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva | |||||
ex 1504.10 | - | Halmájolaj és frakciói: | ||||
- - | Más halmájolaj | |||||
ex 1504.20 | - | Halzsír és -olaj és ezek frakciói a halmájolaj kivételével: | ||||
- - | Más halzsír és -olaj, a halmájolaj kivételével | |||||
ex 1504.30 | - | Tengeri emlősökből nyert zsír, olaj és ezek frakciói: | ||||
- - | Tengeri emlősökből nyert más zsír és olaj * | |||||
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | |||||
16.03 | Kivonat és lé húsból, halból, héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból | |||||
ex 1603.00 | - | Kivonat és lé bálnahúsból, halból, héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból | ||||
23.01 | Emberi fogyasztásra alkalmatlan liszt, dara és labdacs (pellet) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből, halból, héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból; töpörtyű | |||||
ex 2301.10 | - | Liszt, dara és labdacs húsból, vágási melléktermékből, belsőségből, töpörtyű: | ||||
- - | Bálna-dara * | |||||
2301.20 | - | Liszt, dara és labdacs halból, héjas, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatból | ||||
23.09 | Állatok etetésére szolgáló készítmény | |||||
ex 2309.90 | - | Más: | ||||
- - | Hal és tengeri emlős részeit tartalmazó oldat |
3. Az alábbiakban felsorolt termékek esetében Magyarországnak a vámokat a Megállapodás 4. Cikke 2 (b) (ii) pontjában foglaltak szerint kell felszámolnia:
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | |||||
02.08 | Élelmezési célra alkalmas más hús, vágási melléktermék és belsőség frissen, hűtve vagy fagyasztva | |||||
ex 0208.90 | - | Más: | ||||
- - | Bálnából * | |||||
03.01 | Élő hal | |||||
ex 03.01 | - | Tengeri hal | ||||
03.06 | Héjas állat héjában vagy anélkül, élve, frissen, hűtve vagy fagyasztva, szárítva, sózva vagy sós lében tartósítva; héjas állat héjában gőzölve vagy vízben forrázva, hűtve, fagyasztva, szárítva, sózva vagy sós lében tartósítva is; emberi fogyasztásra alkalmas liszt, dara és labdacs (pellet) héjas állatból | |||||
ex 03.06 | - | Héjas állat, élve, szárítva, fagyasztva | ||||
15.04 | Halból vagy tengeri emlősből nyert zsír, olaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva | |||||
ex 1504.10 | - | Halmájolaj és frakciói | ||||
- - | Halmájolaj frakciói | |||||
ex 1504.20 | - | Halzsír és -olaj és ezek frakciói a halmájolaj kivételével: | ||||
- - | Halzsír és -olaj, a halmájolaj kivételével | |||||
ex 1504.30 | - | Tengeri emlősökből nyert zsír, olaj és ezek frakciói: | ||||
- - | Tengeri emlősökből zsír és olaj frakciói | |||||
15.16 | Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói, részben vagy teljesen hidrogénezve, közbeesően vagy újraészterezve és elaidinizálva, finomítva is, de másképpen nem elkészítve | |||||
ex 1516.10 | - | Állati zsír és olaj és ezek frakciói: | ||||
- - | Kizárólag halból vagy tengeri emlősökből * |
4. Az alábbiakban felsorolt termékek esetében Magyarországnak a vámokat a Megállapodás 4. Cikke 2 (b) (iii) pontjában foglaltak szerint kell felszámolnia:
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | ||||
03.02 | Friss vagy hűtött hal a 03.04 vtsz. alá tartozó filézett vagy más halhús kivételével | ||||
ex 03.02 | - | Tengeri hal, friss vagy hűtött | |||
03.05 | Szárított, sózott vagy sós lében tartósított hal; füstölt vagy a füstölési eljárás előtt vagy alatt főzött hal is; emberi fogyasztásra alkalmas liszt, dara és labdacs (pellet) halból | ||||
ex 03.05 | - | Tengeri hal, szárított, sózott, füstölt | |||
03.07 | Puhatestű állat kagylóban vagy anélkül, élve, frissen, hűtve, fagyasztva, szárítva, sózva vagy sós lében tartósítva; nem héjas és nem puhatestű, hanem más gerinctelen víziállat élve, frissen, hűtve, fagyasztva, szárítva, sózva vagy sós lében tartósítva; emberi fogyasztásra alkalmas liszt, dara és labdacs (pellet) gerinctelen víziállatból (a héjas állatokból készült kivételével) | ||||
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | ||||
ex 03.07 | - | Puhatestű állat kagylóban vagy anélkül, élve, frissen, hűtve, fagyasztva, szárítva, sózva vagy sós lében tartósítva; nem héjas és nem puhatestű, hanem más gerinctelen víziállat élve, frissen, hűtve, fagyasztva, szárítva, sózva vagy sós lében tartósítva; | |||
ex 16.04 | Elkészített vagy konzervált hal; kaviár és halikrából készített kaviárpótló: | ||||
1604.30 | - | Kaviár és kaviárpótló | |||
16.05 | Elkészített vagy konzervált héjas, puhatestű és más gerinctelen víziállat |
Az alábbiakban felsorolt termékek esetében Magyarország a vámokat az alkalmazott vám 90%-ára csökkenti a Megállapodás hatályba lépésekor.
Ha Magyarország egy másik állam számára nagyobb ilyen induló vámcsökkentést nyújt, Magyarország e vám alkalmazását diszkriminációmentesen kiterjeszti az EFTA államokra is.
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | ||||
03.03 | Fagyasztott hal, a 03.04 vtsz. alá tartozó filézett vagy más halhús kivételével | ||||
ex 03.03 | - | Tengeri hal, fagyasztott | |||
03.04 | Halfilé és más halhús (aprított is), frissen, hűtve vagy fagyasztva | ||||
ex 03.04 | - | Tengeri halból | |||
ex 16.04 | Elkészített vagy konzervált hal |
Az EFTA államokból származó alábbi termékek esetében Magyarország importvámokat tarthat fenn:
HR Vámtarifaszám | A TERMÉK LEÍRÁSA | ||||
03.01 | Élő hal | ||||
ex 03.01 | - | Élő édesvízi hal | |||
03.02 | Friss vagy hűtött hal a 03.04 vtsz. alá tartozó filézett vagy más halhús kivételével | ||||
ex 03.02 | - | Édesvízi hal, friss vagy hűtött | |||