Időállapot: közlönyállapot (2012.IV.18.)

35/2012. (IV. 18.) OGY határozat

a 2012. év világörökség éveként történő megünnepléséről * 

1. Az Országgyűlés az UNESCO Világörökség Bizottsága felhívása alapján, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága ajánlásával összhangban és a Budapest Világörökségéért Alapítvány kezdeményezése nyomán az ez évre eső számos kerek nemzetközi és magyar világörökségi évforduló, illetve a világ és Magyarország kulturális és természeti kiemelkedő egyetemes értékei tiszteletére a 2012-es évet a világörökség évének nyilvánítja.

2. Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy a világörökség évének a civil szervezetek által is kezdeményezett magyarországi megünneplését segítse elő, továbbá felhívja az érintett társadalmi és szakmai szervezeteket, valamint a polgárokat, a világörökségi helyszíneket és helyi közösségeiket, hogy az ünnepi év megrendezésében működjenek együtt.

Világörökségi helyszíneink elismerése a 40 éve létrehozott UNESCO Világörökség Egyezmény keretében tükrözi, hogy azok nem csupán a magyar nemzet, hanem az egész emberiség, a jelen és jövő generációk számára is kiemelkedő egyetemes értéket jelentenek. A hazánkban 2012. január 1-jén hatályba lépett, a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvényünk szellemében a világörökségi értékek széles körben történő megismertetése, bemutatása támogatandó közérdek. Ezt a célt a világörökség éve jól szolgálhatja.

3. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.


  Vissza az oldal tetejére