Időállapot: közlönyállapot (2012.VI.12.)

46/2012. (VI. 12.) OGY határozat

a szélsőségesség, a rasszizmus és az idegengyűlölet egyes formái elleni határozott fellépésről

1. Az Országgyűlés üdvözli, hogy az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 73. § (2) bekezdése értelmében a mentelmi jog - a korábbi szabályozástól eltérően - nem terjed ki a közösség elleni izgatás, nemzeti jelkép megsértése, valamint a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűncselekményekre.

Az Országgyűlés az eddig fennálló mentesség megszüntetésével megteremtette annak a lehetőségét, hogy e bűncselekmények elkövetése esetén az országgyűlési képviselők büntetőjogi felelőssége is megállapítható legyen.

2. Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy az Országgyűléssel együttműködve alakítsa ki a párbeszéd intézményes kereteit, amelyen belül rendszeres egyeztetést folytat a civil társadalom képviselőivel, valamint a társadalom széles spektrumát képviselő nem-kormányzati szervekkel - ide értve a radikalizálódásra fogékony csoportokat is -, ezáltal biztosítva a civil társadalom részvételét a szélsőségek elleni politika kidolgozásában és megvalósításában.

3. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.


  Vissza az oldal tetejére