Időállapot: közlönyállapot (2017.XI.24.)

2017. évi CLXVII. törvény - az egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről a Libanoni Köztársaság közötti társulás létrehozásáról szóló euro-mediterrán megállapodás, valamint az ahhoz csatolt jegyzőkönyvek kihirdetéséről 3/8. oldal

2009 69 10 Szőlőlé, magasabb, mint 20 Brix-értékkel, bepárlással sűrítve, cukor hozzáadása nélkül, legalább 100 kg nettó tömegű kiszerelésben 5 100 A „B” oszlopban megjelenített százalékos csökkentés fokozatos, ezen megállapodás hatálybalépését követő 5. évtől kezdve a 12. évig bezárólag
2009 69 90 Szőlőlé, más 40 30 Jövedéki adó: 25 LBP/l. A „B” oszlopban megjelenített százalékos csökkentés fokozatos, ezen megállapodás hatálybalépését követő 5. évtől kezdve a 12. évig bezárólag
2009 71 Almalé, legfeljebb 20 Brix-értékkel 40 30 Jövedéki adó: 25 LBP/l. A „B” oszlopban megjelenített százalékos csökkentés fokozatos, ezen megállapodás hatálybalépését követő 5. évtől kezdve a 12. évig bezárólag
2009 79 10 Almalé, magasabb, mint 20 Brix-értékkel, bepárlással sűrítve, cukor hozzáadása nélkül, legalább 100 kg nettó tömegű kiszerelésben 5 100 A „B” oszlopban megjelenített százalékos csökkentés fokozatos, ezen megállapodás hatálybalépését követő 5. évtől kezdve a 12. évig bezárólag
2009 79 90 Almalé, más 40 30 Jövedéki adó: 25 LBP/l. A „B” oszlopban megjelenített százalékos csökkentés fokozatos, ezen megállapodás hatálybalépését követő 5. évtől kezdve a 12. évig bezárólag
2009 80 10 Bármilyen más egynemű gyümölcs- vagy zöldséglé, bepárlással sűrítve, cukor hozzáadása nélkül, legalább 100 kg nettó tömegű kiszerelésben 5 100 A „B” oszlopban megjelenített százalékos csökkentés fokozatos, ezen megállapodás hatálybalépését követő 5. évtől kezdve a 12. évig bezárólag
2009 80 90 Bármilyen más egynemű gyümölcs- vagy zöldséglé, más 40 30 Jövedéki adó: 25 LBP/l. A „B” oszlopban megjelenített százalékos csökkentés fokozatos, ezen megállapodás hatálybalépését követő 5. évtől kezdve a 12. évig bezárólag
2009 90 10 Gyümölcslékeverék, bepárlással sűrítve, cukor hozzáadása nélkül, legalább 100 kg nettó tömegű kiszerelésben 5 100 A „B” oszlopban megjelenített százalékos csökkentés fokozatos, ezen megállapodás hatálybalépését követő 5. évtől kezdve a 12. évig bezárólag
2009 90 90 Gyümölcslékeverék, más 40 30 Jövedéki adó: 25 LBP/l. A „B” oszlopban megjelenített százalékos csökkentés fokozatos, ezen megállapodás hatálybalépését követő 5. évtől kezdve a 12. évig bezárólag
2106 90 30 Kakukkfűkeverékek és különféle ehető készítmények 70 20 Minimumvám: 1 000 LBP/nettó kg
2204 10 Pezsgőbor 15 25 Jövedéki adó: 200 LBP/l
ex 2204 21 Minőségi bor, legfeljebb 2 literes palackban (tartályban) 70 50 Jövedéki adó: 200 LBP/l
ex 2204 21 Bor, nem minőségi bor, legfeljebb 2 literes palackban (tartályban) 70 20 Jövedéki adó: 200 LBP/l
2204 29 Bor, legfeljebb 2 literes palackban (tartályban) 70 20 Jövedéki adó: 200 LBP/l
2204 30 Más szőlőmust 5 100 Jövedéki adó: 200 LBP/l
2206 00 Más erjesztett ital (pl.: almabor, körtebor, mézbor), erjesztett italok keverékei és erjesztett italok és alkoholmentes italok másutt nem említett keverékei 15 100 Jövedéki adó: 200 LBP/l. A „B” oszlopban megjelenített százalékos csökkentés fokozatos, ezen megállapodás hatálybalépését követő 5. évtől kezdve a 12. évig bezárólag
2209 00 10 Szőlőecet és almaecet 70 20 Minimumvám: 1 000 LBP/l
2209 00 90 Más ecet 5 100
2301 Emberi fogyasztásra alkalmatlan liszt, dara és labdacs (pellet) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből, halból, rákból, rákféléből, puhatestűből vagy más gerinctelen víziállatból; tepertő 5 100
2302 Gabonafélék és hüvelyes növények szitálásából, őrléséből vagy más megmunkálása során keletkező korpa, korpás liszt és más maradék, labdacs (pellet) alakban is 5 100
2303 Keményítő gyártásánál keletkező maradék és hasonló hulladék, kilúgozott cukorrépa-szelet, kipréselt cukornád és más cukorgyártási hulladék, sör- és szeszgyártási maradék, melléktermék és hulladék, labdacs (pellet) alakban is 5 100
2304 00 Szójababolaj kivonásakor keletkező olajpogácsa és más szilárd maradék, őrölve és labdacs (pellet) alakban is 5 100
2305 00 Földimogyoró-olaj kivonásakor keletkező olajpogácsa és más szilárd maradék, őrölve és labdacs (pellet) alakban is 5 100
2306 Növényi zsírok vagy olajok kivonásakor keletkező olajpogácsa és más szilárd maradék, őrölve és labdacs (pel-let) alakban is, a 2304 és 2305 vtsz. alá tartozó termékek kivételével 5 100
2307 00 Borseprő, nyers borkő 5 100
2308 00 Állatok etetésére szolgáló, másutt nem említett növényi anyag, növényi hulladék, növényi maradék és melléktermék, labdacs (pellet) alakban is 5 100
2309 Állatok etetésére szolgáló készítmények 5 100
2401 Feldolgozatlan dohány, dohányhulladék mentes mentes Jövedéki adó: 48% értékvám
(1) A Libanoni Kombinált Nómenklatúra végrehajtási szabályaitól eltérően, a termékek leírásának megszövegezése csupán jelzésértékűnek tekintendő, a kedvezményes rendszert - e jegyzőkönyv összefüggésében - a libanoni vámkódex hatálya határozza meg. Amennyiben a korábbi kódok jelzése fel van tüntetve, úgy a kedvezményes rendszert mind a kódok, mind pedig a megfelelő leírások együttes alkalmazásával kell meghatározni.

3. JEGYZŐKÖNYV

A Libanon és a Közösség közötti, a feldolgozott mezőgazdasági termékeknek a 14. cikk (3) bekezdésében említett kereskedelméről

1. cikk

A Libanonból származó feldolgozott mezőgazdasági termékeknek a Közösségbe történő behozatalára az e jegyzőkönyv 1. mellékletében felsorolt behozatali vámok és az azzal azonos hatású díjak vonatkoznak.

2. cikk

(1) A Közösségből származó feldolgozott mezőgazdasági termékeknek Libanonba történő behozatalára az e jegyzőkönyv 2. mellékletében említett behozatali vámok és az azzal azonos hatású díjak vonatkoznak.

(2) Az (1) bekezdésnek megfelelően alkalmazandó vámértékleépítési ütemezés az ezen megállapodás 9. cikke (1) bekezdésében említettnek felel meg, amennyiben azt e jegyzőkönyv 2. melléklete másképp nem határozza meg.

3. cikk

Az 1. és 2. mellékletben említett vámtételcsökkentés az ezen megállapodás 19. cikkében említett alapvámokra alkalmazandó.

4. cikk

(1) Az 1. és 2. melléklet értelmében alkalmazott vámtételek csökkenthetők, amennyiben a Közösség és Libanon közötti kereskedelemben az alaptermékekre alkalmazott vámtételek csökkennek, vagy ilyen csökkentésre kerül sor a feldolgozott mezőgazdasági termékekre vonatkozó kölcsönös koncessziók eredményeképpen.

(2) A Közösség által alkalmazott vámtételek tekintetében az (1) bekezdésben előírt csökkentés a vám mezőgazdasági alkotóelemként megjelölt részére vonatkozóan kerül kiszámításra, amely megfelel a szóban forgó mezőgazdasági termékek előállításában ténylegesen felhasznált mezőgazdasági termékeknek, és levonásra kerül az ilyen mezőgazdasági alaptermékekre alkalmazott vámból.

(3) A Társulási Tanács határozza meg az (1) bekezdésben említett csökkentést, az érintett termékek jegyzékét, és adott esetben a vámkontingenst, amelyre a csökkentés vonatkozik.

5. cikk

A Közösség és Libanon kölcsönösen tájékoztatja egymást az e jegyzőkönyvben foglalt termékek tekintetében elfogadott igazgatási rendelkezésekről.

Ezen, lehető legegyszerűbb és legrugalmasabb rendelkezéseknek biztosítaniuk kell az egyenlő bánásmódot valamennyi érdekelt fél számára.

1. MELLÉKLET
A Libanonból származó feldolgozott mezőgazdasági termékeknek a Közösségbe irányuló behozatalára alkalmazandó intézkedésekről

A Kombinált Nómenklatúra értelmezési szabályaitól eltérően, a termékek leírásának megszövegezése csupán jelzésértékűnek tekintendő, mivel a kedvezményes rendszert - e melléklet összefüggésében - a KN-kódok hatálya határozza meg, ahogy azok ezen jogi aktus aláírásakor érvényben vannak. Amennyiben a korábbi KN-kódok jelzése fel van tüntetve, úgy a kedvezményes rendszert mind a KN-kódok, mind pedig a megfelelő leírások együttes alkalmazásával kell meghatározni.

1. JEGYZÉK

KN-kód 2002 Árumegnevezés Alkalmazandó vámtételek %
0501 00 00 Emberhaj nyersen, mosva és zsírtalanítva is; emberhajhulladék 0%
0502

0502 10 00
0502 90 00
Sertés- és vaddisznószőr, sörte; borzszőr és kefegyártásra alkalmas más szőr; a sörte és a szőr hulladéka:
- Sertés- és vaddisznószőr, sörte és ezek hulladéka
- Más


0%
0%
0503 00 00 Lószőr és lószőrhulladék, más anyagból való alátéten is, megerősítő anyaggal is 0%
0505

0505 10
0505 10 10
0505 10 90
0505 90 00
Madárbőr, madárrész tollal vagy pehellyel, toll és tollrész (nyírt széllel is) és pehely, legfeljebb tisztítva, fertőtlenítve vagy tartósításra előkészítve, további megmunkálás nélkül; tollpor, toll- és tollrészhulladék:
- Toll, töltelékanyagnak; pehely:
- - Nyers
- - Más
- Más



0%
0%
0%
0506


0506 10 00
0506 90 00
Csont és szarvmag, megmunkálatlanul, zsírtalanítva vagy egyszerűen előkészítve (de nem alakra vágva), savval kezelve vagy enyvtelenítve; mindezek pora és hulladéka:
- Porc és csont savval kezelve
- Más



0%
0%
0507


0507 10 00
0507 90 00
Elefántcsont, teknősbékahéj, bálnacsont és bálnacsontszőr, szarv, pata, agancs, köröm, karom és csőr, megmunkálatlanul vagy egyszerűen előkészítve, de nem alakra vágva; ezek pora és hulladéka:
- Elefántcsont; elefántcsont-hulladék és -por
- Más



0%
0%
0508 00 00 Korall és hasonló anyagok megmunkálatlanul vagy egyszerűen előkészítve, de tovább nem megmunkálva; puhatestű állat kagylója, rák, rákfélék és tüskésbőrű állatok héja és a tintahalcsont megmunkálatlanul vagy egyszerűen előkészítve, de nem alakra vágva, ezek pora és hulladéka 0%
0509 00
0509 00 10
0509 00 90
Állati eredetű természetes szivacs:
- Nyers
- Más

0%
0%
0510 00 00 Ámbra, hódzsír, cibet és pézsma; kőrisbogár; epe szárítva is; mirigy és gyógyszerészeti termék készítésére használt más állati szerv, frissen, hűtve, fagyasztva vagy más módon ideiglenesen tartósítva 0%
0903 00 00 Matétea 0%
1212 20 00 - Tengeri moszat és egyéb alga 0%
1302



1302 12 00
1302 13 00
1302 14 00

1302 19 30
1302 19 91
1302 20
1302 20 10
1302 20 90
1302 31 00
1302 32

1302 32 10
Növényi nedv és kivonat; pektintartalmú anyag, pektinát és pektát; agar-agar és más növényi anyagból nyert nyálka és dúsító modifikálva (átalakítva) is:
- Növényi nedv és kivonat:
- - Édesgyökérből
- - Komlóból
- - Pyrétrumból és rotenontartalmú növényi gyökérből
- - Más
- - - Növényikivonat-keverék, italok és ételkészítmények gyártásához
- - - - Más gyógyászati
- Pektintartalmú anyagok, pektinátok és pektátok:
- - Száraz
- - Más
- - Agar-agar
- - Szentjánoskenyérből, szentjánoskenyérmagból vagy guarmagból nyert nyálka és dúsító modifikálva (átalakítva) is:
- - - Szentjánoskenyérből vagy szentjánoskenyérmagból



0%
0%
0%

0%
0%

0%
0%
0%


0%
1401


1401 10 00
1401 20 00
1401 90 00
Elsősorban fonatkészítésre használatos növényi anyag (pl. bambusznád, rotangnád, nád, gyékény, kosárfűz, rafia, tisztított, fehérített vagy festett gabonaszalma és hárskéreg):
- Bambusznád
- Rotangnád
- Más



0%
0%
0%
1402 00 00 Elsősorban töltelék- vagy párnázóanyagnak használatos növényi anyag (pl. kapok, növényi szálak és tengeri fű) rétegesen, megerősítő anyaggal is 0%
1403 00 00 Elsősorban seprű és kefe készítésére használatos növényi anyag (pl. seprűcirok, piasavarost, kúszótarack és mexikói növényrost), kötegelve vagy csomózva is 0%
1404
1404 10 00
1404 20 00
1404 90 00
Másutt nem említett növényi eredetű termék:
- Elsősorban festésre vagy cserzésre használt növényi nyersanyag
- Gyapothulladék (pamutlinters)
- Más

0%
0%
0%
1505
1505 00 10
1505 00 90
Gyapjúzsír és ennek zsíros származékai (beleértve a lanolint is):
- Nyers gyapjúzsír
- Más

0%
0%
1506 00 00 Más állati zsír és olaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva 0%
1515

1515 90 15
Más stabilizált növényi zsír és olaj (beleértve a jojobaolajat is) és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva:
Jojobaolaj és frakciói, oiticicaolaj; mirtuszviasz és japánviasz; és frakcióik


0%
1516


1516 20
1516 20 10
Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói, részben vagy teljesen hidrogénezve, közbeesően vagy újraészterezve és elaidinizálva, finomítva is, de tovább nem elkészítve:
- Növényi zsír és olaj és ezek frakciói:
- - Hidrogénezett ricinusolaj, ún. „opálviasz”




0%
1517 90 93 - - - Étkezésre alkalmas keverék vagy készítmény, sütőforma kenésére 0%
1518 00





1518 00 10

1518 00 91




1518 00 95

1518 00 99
Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói főzve, oxidálva, víztelenítve, szulfurálva, hővel fújva vagy polimerizálva vákuumban vagy közömbös gázban, vagy vegyileg másképp átalakítva, a 1516 vtsz. alá tartozók kivételével; ebbe az árucsoportba tartozó, másutt nem említett állati vagy növényi zsír vagy olaj vagy ezek frakciói étkezésre alkalmatlan keveréke vagy készítménye:
- Linoxin
- Más
- - Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói főzve, oxidálva, víztelenítve, szul-furálva, hővel fújva vagy polimerizálva vákuumban vagy közömbös gázban, vagy vegyileg másképp átalakítva, a 1516 vtsz. alá tartozók kivételével
- - Más:
- - - Étkezésre nem alkalmas keverék vagy készítmény állati vagy növényi zsírból vagy olajból vagy ezek frakcióiból
- - - Más






0%

0%




0%
1520 00 00 Nyers glicerin; glicerinvíz és glicerinlúg 0%
1521

1521 10 00
1521 90
1521 90 10

1521 90 91
1521 90 99
Növényi viasz (a trigliceridek kivételével), méhviasz, más rovarviasz és cetvelő finomítva vagy színezve is:
- Növényi viasz
- Más:
- - Cetvelő, finomítva vagy színezve is
- - Méhviasz és más rovarviasz, finomítva vagy színezve is
- - Nyers
- - - Más


0%

0%

0%
0%
1522 00

1522 00 10
Degras; zsíros anyagok és állati vagy növényi viaszok feldolgozási maradékai:
- Degras


0%
1702 90
1702 90 10
- Vegytiszta gyümölcscukor
- - Vegytiszta malátacukor

0%
1704
1704 90
1704 90 10
Cukorkaáru (beleértve a fehér csokoládét is) kakaótartalom nélkül:
- Más:
- - 10 tömegszázalékot meghaladó szacharóztartalmú édesgyökér-kivonat, más anyag hozzáadása nélkül


0%
1803
1803 10 00
1803 20 00
Kakaómassza, zsírtalanítva is:
- Nem zsírtalanítva
- Teljesen vagy részben zsírtalanítva

0%
0%
1804 00 00 Kakaóvaj, -zsír és -olaj 0%
1805 00 00 Kakaópor, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül 0%
1806
1806 10
1806 10 15
Csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszer-készítmény:
- Kakaópor cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával:
- - Szacharóztartalom nélkül vagy 5 tömegszázaléknál kevesebb szacharóztartalommal (beleértve a szacharózban kifejezett invertcukrot is) vagy szacharózban kifejezett izoglükóz-tartalommal


0%
1901 90 91 - - - Tejzsír-, szacharóz-, izoglükóz-, gyümölcscukor- vagy keményítőtartalom nélkül vagy kevesebb mint 1,5% tejzsír, 5% szacharóz (beleértve az invertcukrot is) vagy izoglükóz, 5% gyümölcscukor- vagy keményítőtartalommal, kivéve a 0401-0404 vtsz. alá tartozó árukból készült por alakú élelmiszerkészítményeket 0%
2001 90 60 - - Pálmafacsúcsrügy 0%
2008 11 10


2008 91 00
- - - Mogyoróvaj
- Más, beleértve a keverékeket is, a 2008 19 alszám alá tartozók kivételével:
- - Pálmafacsúcsrügy
0%


0%
2101 Kávé-, tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén, teán, matéteán alapuló készítmények; pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, valamint ezeknek kivonata, eszenciája, koncentrátuma:
- Kávékivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén alapuló készítmények:
2101 11
2101 11 11
2101 11 19
2101 12

2101 12 92
2101 20

2101 20 20
2101 20 92
2101 30


2101 30 11


2101 30 91
- - Kivonat; eszencia vagy koncentrátum:
- - - Legalább 95 tömegszázalék kávé alapú szárazanyag-tartalommal
- - - Más
- - Ezen kivonatokon, eszenciákon vagy koncentrátumokon vagy kávén alapuló készítmények:
- - - Kávékivonat, -eszencia vagy -koncentrátumalapú
- Tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken, vagy teán és matéteán alapuló készítmények:
- - Kivonat, eszencia vagy koncentrátum: - - Készítmények:
- - - Tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia vagy -koncentrátum alapú
- Pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, ezek kivonata, eszenciája és koncentrátuma:
- - Pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé:
- - - Pörkölt cikória
- - Pörkölt cikória és egyéb pörkölt pótkávé kivonata, eszenciája és koncentrátuma:
- - - Pörkölt cikóriából

0%
0%


0%


0%
0%



0%


0%
2102

2102 10
2102 10 10
2102 10 31
2102 10 39
2102 10 90
2102 20

2102 20 11

2102 20 19
2102 20 90
2102 30 00
Élesztő (aktív vagy nem aktív); más egysejtű, nem élő mikroorganizmus (a 3002 vtsz. alatti vakcinák kivételével); elkészített sütőpor:
- Aktív élesztő:
- - Élesztőkultúra - - Sütőélesztő
- - - Szárított
- - - Más
- - Más
- Nem aktív élesztő; más egysejtű, nem élő mikroorganizmus: - - Nem aktív élesztő:
- - - Tabletta, kocka vagy más hasonló formában, vagy legfeljebb 1 kg nettó tömegű kiszerelésben.
- - - Más
- - Más
- Elkészített sütőpor



0%
0%
0%
0%


0%

0%
0%
0%
2103

2103 10 00
2103 20 00
2103 30
2103 30 10
2103 30 90
2103 90
2103 90 10
2103 90 30



2103 90 90
Mártás (szósz) és ennek előállítására szolgáló készítmény; ételízesítő-keverék; mustárliszt és -dara, elkészített mustár:
- Szójamártás
- Paradicsomketchup és más paradicsommártás
- Mustárliszt és -dara, elkészített mustár:
- - Mustárliszt
- - Elkészített mustár
- - Más:
- - Mangóból készült folyékony, fűszeres ízesítő (chutney)
- - Keserű aroma 44,2-49,2 térfogatszázalék közötti alkoholtartalommal, 1,5 és 6 tömegszázalék közötti tárnicsgyökér (gencián), fűszer és különböző fűszerkeverék-tartalommal, 4 és 10 tömegszázalék közötti cukortartalommal, legfeljebb 0,5 literes tárolóedényben kiszerelve
- - Más


0%
0%

0%
0%

0%
0%
2104

2104 10
2104 10 10
2104 10 90
2104 20 00
Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény; homogenizált összetett élelmiszer-készítmény:
- Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény
- - Szárított
- - Más
- Homogenizált, összetett élelmiszer-készítmény



0%
0%
0%
2106
2106 10
2106 10 20



2106 90

2106 90 92
Másutt nem említett élelmiszer-készítmény:
- Fehérjekoncentrátum és texturált fehérje:
- - Tejzsír-, szacharóz-, izoglükóz-, szőlőcukor- vagy keményítőtartalom nélkül vagy 1,5 tömegszázaléknál kevesebb tejzsír-, 5 tömegszázaléknál kevesebb szacharózvagy izoglükóz-, 5 tömegszázaléknál kevesebb szőlőcukor- vagy keményítőtartalommal
- Más:
- - Más
- - - Tejzsír-, szacharóz-, izoglükóz-, szőlőcukor- vagy keményítőtartalom nélkül vagy 1,5 tömegszázaléknál kevesebb tejzsír-, 5 tömegszázaléknál kevesebb szacharóz- vagy izoglükóz-, 5 tömegszázaléknál kevesebb szőlőcukor- vagy keményítőtartalommal


0%





0%
2201


2201 10

2201 10 11
2201 10 19
2201 10 90
2201 90 00
Víz, beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása és ízesítés nélkül; jég és hó:
- Ásványvíz és szénsavas víz:
- - Természetes ásványvíz
- - - Szénsavmentes
- - - Más
- - Más
- Más





0%
0%
0%
0%
2202



2202 10 00

2202 90
2202 90 10
Víz (beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is) cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve és más alkoholmentes ital, a 2009 vtsz. alá tartozó gyümölcs- és zöldséglevek kivételével:
- Víz (beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is) cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve
- Más:
- - Nem tartalmaz a 0401-0404 vtsz. alá tartozó terméket, illetve ezeknek a zsiradékát




0%


0%
2203 00 Malátából készült sör:
- Legfeljebb 10 literes tartályban (palackban):
2203 00 01
2203 00 09
2203 00 10
- - Palackban
- - Más
- Több mint 10 literes tartályban
0%
0%
0%
2208

2208 20

2208 20 12
2208 20 14
2208 20 26
2208 20 27
2208 20 29

2208 20 40
2208 20 62
2208 20 64
2208 20 86
2208 20 87
2208 20 89
2208 30

2208 30 11
2208 30 19


2208 30 32
2208 30 38

2208 30 52
2208 30 58

2208 30 72
2208 30 78

2208 30 82
2208 30 88
2208 50

2208 50 11
2208 50 19

2208 50 91
2208 50 99
2208 60


2208 60 11
2208 60 19


2208 60 91
2208 60 99
2208 70
2208 70 10
2208 70 90
2208 90

2208 90 11
2208 90 19


2208 90 33
2208 90 38
2208 90 41
2208 90 45
2208 90 48
2208 90 52
2208 90 57
2208 90 69
2208 90 71
2208 90 74
2208 90 78
Nem denaturált etil-alkohol, kevesebb mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más szeszes ital:
- Szőlőbor vagy szőlőtörköly desztillációjából nyert szesz: - - Legfeljebb 2 literes tartályban (palackban):
- - - Konyak
- - - Armagnac
- - - Grappa
- - - Brandy de Jerez
- - - Más
- - Több mint 2 literes tartályban (palackban):
- - - Nyers párlat
- - - - Konyak
- - - - Armagnac
- - - - Grappa
- - - - Brandy de Jerez
- - - - Más
- Whisky:
- - Bourbon whisky, tartályban (palackban):
- - - Legfeljebb 2 literes
- - - Több mint 2 literes
- - Skót whisky:
- - - Whisky malátából, tartályban (palackban):
- - - - Legfeljebb 2 literes
- - - - Több mint 2 literes
- - - Kevert whisky tartályban (palackban):
- - - - Legfeljebb 2 literes
- - - - Több mint 2 literes
- - - Más, tartályban (palackban):
- - - - Legfeljebb 2 literes
- - - - Több mint 2 literes
- - - Más, tartályban (palackban):
- - - - Legfeljebb 2 literes
- - - - Több mint 2 literes
- Gin és holland gin:
- - Gin, tartályban (palackban):
- - - Legfeljebb 2 literes
- - - Több mint 2 literes
- - Holland gin, tartályban (palackban):
- - - Legfeljebb 2 literes
- - - Több mint 2 literes
- Vodka:
- - Legfeljebb 45,4 térfogatszázalék alkoholtartalommal tartályban (palackban):
- - - Legfeljebb 2 literes
- - - Több mint 2 literes
- - 45,4 térfogatszázalékot meghaladó alkoholtartalommal tartályban (palackban):
- - - Legfeljebb 2 literes
- - - Több mint 2 literes
- Likőr és szíverősítő
- - Legfeljebb 2 literes palackban (tartályban)
- - Több mint 2 literes tartályban (palackban)
- Más
- - Rizspálinka, tartályban (palackban):
- - - Legfeljebb 2 literes
- - - Több mint 2 literes
- - Szilva-, körte-, cseresznye- vagy meggypárlat (kivéve a likőrt), tartályban (palackban):
- - - Legfeljebb 2 literes
- - - Több mint 2 literes
- - - - Ouzo
- - - - - - - Calvados
- - - - - - - Más
- - - - - - - - - Korn
- - - - - - - - - Más
- - - - - - Más szeszesital
- - - - - Gyümölcs desztillálásából
- - - - Más
- - - - Más szeszesital




0%
0%
0%
0%
0%

0%
0%
0%
0%
0%
0%


0%
0%


0%
0%

0%
0%

0%
0%

0%
0%


0%
0%

0%
0%



0%
0%


0%
0%

0%
0%


0%
0%


0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
2402

2402 10 00

2402 20
Szivar, mindkét végén levágott végű szivar (manillaszivar), kis alakú szivar (cigarillos) és cigaretta, cigarettadohányból vagy dohánypótlóból:
- Szivar, mindkét végén levágott végű szivar (manillaszivar), kis alakú szivar (cigarillos) dohánytöltettel
- Cigaretta dohánytöltettel:


0%
2402 20 10
2402 20 90
2402 90 00
- - Szegfűszegtartalommal
- - Más
- Más
0%
0%
0%
2403


2403 10

2403 10 10
2403 10 90
2403 91 00
2403 99
2403 99 10
2403 99 90
Más feldolgozott dohány és feldolgozott dohánypótló: „Homogenizált” vagy „visszanyert” dohány
Dohánykivonat és -eszencia:
- Fogyasztási dohány (elszívásra), bármilyen mennyiségű dohánypótló-tartalommal is:
- - Legfeljebb 500 gramm nettó tömegű kiszerelésben
- - Más
- - „Homogenizált” vagy „visszanyert” dohány (dohányfólia)
- - Más
- - - Rágódohány és tubák
- - - Más





0%
0%
0%

0%
0%
2905 45 00 - - Glicerin 0%
3301




3301 90
3301 90 10

3301 90 21
3301 90 30
3301 90 90
Szilárd és vízmentes illóolajok (terpénmentesek is): rezinoidok; kivont oleorezinek; illóolaj-koncentrátum szilárd és vízmentes is, zsírban, szilárd olajban, viaszban vagy hasonló anyagban, amelyet hideg abszorpció vagy macerálás útján nyernek; illóolajok terpénmentesítésekor nyert terpéntartalmú melléktermék; illóolajok vizes desztillátuma és vizes oldata:
- Más:
- - Illóolaj terpénmentesítésekor nyert terpéntartalmú melléktermék
- - Kivont oleorezinek:
- - - Édesgyökérből és komlóból
- - - Más
- - Más






0%

0%
0%
0%
3302


3302 10

3302 10 10
3302 10 21
Illatanyag-keverékek, valamint az iparban nyersanyagként használt keverékek, amelyek egy vagy több ilyen anyagon alapulnak (beleértve az alkoholos oldatokat is); más illatanyag-készítmény italgyártáshoz:
- Élelmiszer- és italgyártáshoz használt fajták
- - Az italgyártásban használt fajták:
- - 0,5 térfogatszázalékot meghaladó tényleges alkoholtartalommal
- - - - - Tejzsír-, szacharóz-, izoglükóz-, gyümölcscukor- vagy keményítőtartalom nélkül vagy 1,5 százaléknál kevesebb tejzsír-, 5 százaléknál kevesebb szacharóz- vagy izoglükóz-, 5 százaléknál kevesebb gyümölcscukor- vagy keményítőtartalommal





0%
0%
3501
3501 10
3501 10 10 (*)
3501 10 50 (*)
3501 10 90
3501 90
3501 90 90
Kazein, kazeinátok, más kazeinszármazékok; kazeinenyvek:
- Kazein:
- - Regenerált textilszálak gyártásához
- - Ipari célra, az élelmiszer- és a takarmánygyártás kivételével
- Más
- - Más
- - - Más


0%
0%
0%

0%
3823 Ipari monokarboxil-zsírsav; finomításból nyert olajsav: ipari zsíralkohol:
- Ipari monokarboxil-zsírsav; finomításból nyert olajsav:
3823 11 00 - - Sztearinsav 0%
3823 12 00 - - Olajsav 0%
3823 13 00 - - Tallolajzsírsav 0%
3823 19 - - Más
3823 19 10 - - - Desztillált zsírsav 0%
3823 19 30 - - - Zsírsav párlat 0%
3823 19 90 - - - Other 0%
3823 70 00 - Ipari zsíralkohol 0%
(*) Az ezen alszám alá történő besorolás a vonatkozó közösségi rendelkezésekben meghatározott feltételektől függ [lásd a 2454/93/EGK bizottsági rendelet 291-300. cikkének (HL L 253., 1993.10.11., 71. o.) hatályos szövegét].

2. JEGYZÉK

KN-kód 2002 Árumegnevezés Alkalmazandó vámtételek %
0403


0403 10


0403 10 51
0403 10 53
0403 10 59

0403 10 91
0403 10 93
0403 10 99
0403 90
Író, aludttej, tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej, tejföl sűrítve, cukrozva vagy más édesítőanyag hozzáadásával, ízesítve, gyümölcs, diófélék vagy kakaó hozzáadásával is:
- Joghurt
- - Ízesítve, gyümölcs, diófélék vagy kakaó hozzáadásával is:
- - - Por, granulátum vagy más szilárd alakban, zsírtartalma:
- - - - Legfeljebb 1,5 tömegszázalék
- - - - 1,5 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 27 tömegszázalék
- - - - 27% tömegszázalékot meghaladó
- - - Más, zsírtartalma:
- - - - Legfeljebb 3 tömegszázalék
- - - - 3 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 6 tömegszázalék
- - - - 6 tömegszázalékot meghaladó
- Más:






0%
0%
0%

0%
0%
0%


0403 90 71
0403 90 73
0403 90 79

0403 90 91
0403 90 93
0403 90 99
- - Ízesítve, gyümölcs, diófélék vagy kakaó hozzáadásával is:
- - - Por, granulátum vagy más szilárd alakban, zsírtartalma:
- - - - Legfeljebb 1,5 tömegszázalék
- - - - 1,5 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 27 tömegszázalék
- - - - 27% tömegszázalékot meghaladó
- - - Más, zsírtartalma:
- - - - Legfeljebb 3 tömegszázalék
- - - - 3 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 6 tömegszázalék
- - - - 6 tömegszázalékot meghaladó


0%
0%
0%

0%
0%
0%
0405
0405 20
0405 20 10

0405 20 30
Vaj és tejből nyert más zsír és olaj; kenhető tejkészítmények (vajkrém):
- Kenhető tejkészítmények (vajkrém):
- - Legalább 39 tömegszázalék, de legfeljebb 60 tömegszázalék zsírtartalommal
- - Legalább 60 tömegszázalék, de legfeljebb 75 tömegszázalék zsírtartalommal


0%

0%
ex 1704 Cukorkaáru (beleértve a fehér csokoládét is), kakaótartalom nélkül, a 1704 90 10 alszám alá tartozó termékek kivételével 0%
ex 1806 Csokoládé és kakaótartalmú más élelmiszer-készítmény, a 1806 10 15 alszám alá tartozó termékek kivételével 0%
1904 90 10
1904 90 80
Más, gabonából előállított élelmiszer 0%
0%
1905 Kenyér, cukrászsütemény, kalács, keksz (biscuit) és más pékáru kakaótartalommal is; áldozóostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételőostya, rizspapír és hasonló termék 0%
2005 20 10 Burgonya, liszt, dara vagy pelyhesített formában, 0%
2008 99 85
2008 99 91
Kukorica, a csemegekukorica kivételével
Jamgyökér, édesburgonya (batáta) és a növények hasonló, étkezésre alkalmas részei, legalább 5 tömegszázalék keményítőtartalommal
0%
0%
2106 10 80
2106 90 20
2106 90 98

Másutt nem említett élelmiszer-készítmény
0%
0%
0%

3. JEGYZÉK

KN-kód 2002 Árumegnevezés Alkalmazandó vámtételek (*)
0710 40 00 Csemegekukorica (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is), fagyasztva 0% + EA
0711 90 30 Csemegekukorica ideiglenesen tartósítva (pl. kén-dioxid-gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósítóoldatban), de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas állapotban 0% + EA
1517 Margarin; ebbe az árucsoportba tartozó állati vagy növényi zsírok vagy olajok vagy ezek frakciói étkezésre alkalmas keveréke vagy készítménye, a 1516 vtsz. alá tartozó étkezési zsír vagy olaj és ezek frakciói kivételével: 0% + EA
1517 10 10 - 10 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 15 tömegszázalék tejzsírtartalommal
1517 90 10 - 10 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 15 tömegszázalék tejzsírtartalommal
1702 50 00 Vegytiszta gyümölcscukor 0% + EA
ex 1901 Malátakivonat; lisztből, darából, durva őrleményből, keményítőből vagy malátakivonatból előállított, másutt nem említett élelmiszer-készítmény, amely kakaót nem, vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 40 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz; a 0401-0404 vtsz. alá tartozó árukból előállított, másutt nem említett olyan élelmiszer- készítmény, amely kakaót nem vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 5 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz, a 1901 90 91 KN-kód alá tartozók kivételével 0% + EA
ex 1902 Tészta, a 1902 20 10 és 1902 20 30 KN-kód alá tartozó töltött tészta kivételével; kusz-kusz (búzadarakása) elkészítve is 0% + EA
1903 00 00 Tápióka és keményítőből készült tápiókapótló, mindezek pehely, szem, gyöngy és hasonló formában 0% + EA
1904 Gabonából puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer (pl. kukorica-pehely); másutt nem említett gabona (a kukorica kivételével) szem formában, pehely formában vagy más megmunkált szem formában (a liszt, a dara és a durva őrlemény kivételével) előfőzve vagy másképp elkészítve, a 1904 90 vtsz. alá tartozó termékek kivételével 0% + EA
2001 Zöldség, gyümölcs, dióféle és más ehető növényrész ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva (savanyúság) 0% + EA
2001 90
2001 90 30
- Más
- - Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata)
2001 90 40 - - Jamgyökér, édesburgonya (batáta) és a növények hasonló, étkezésre alkalmas részei, legalább 5 tömegszázalék keményítőtartalommal
2004

2004 10

2004 10 91
2004 90
2004 90 10
Más zöldség, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével
- Burgonya
- - Más
- - - Liszt, dara vagy pelyhesített formában
- Más zöldség és zöldségkeverék
Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata)
0% + EA
2005 80 00 Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) 0% + EA
2101

2101 12 98
2101 20 98
2101 30 19
2101 30 99
Kávé-, tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum, és ezen termékeken alapuló készítmények
Kávén alapuló készítmények
Teán és matéteán alapuló készítmények
Más pörkölt pótkávé
- - - Más
0% + EA
2105 00 Fagylalt és más ehető jégkrém, kakaótartalommal is 0% + EA
2202 90 91
2202 90 95
2202 90 99
Más alkoholmentes ital, a 2009 vtsz. alá tartozó gyümölcs- és zöldséglevek kivételével, a 0401-0404 vtsz. alá tartozó termékek zsiradékának kivételével 0% + EA
2205 Vermut és friss szőlőből készült más bor növényekkel vagy aromatikus anyagokkal ízesítve EA
2207 Nem denaturált etilalkohol, legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; etilalkohol és más szesz, denaturált, bármilyen alkoholtartalommal EA
2208 40
2208 90 91
2208 90 99
- Rum és nyugat-indiai rum
Nem denaturált etilalkohol, kevesebb mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal
EA
EA
2905 43 00 Mannit 0% + EA
2905 44 Szorbit (D-glucit): 0% + EA
3302 10 29 Illatanyag-keverékek; illatanyag-keverékeken alapuló egyéb készítmények 0% + EA
ex 3505 10 Dextrinek és más módosított keményítők, a 3505 10 50 KN-kód alá tartozó észterezett vagy éterezett keményítők kivételével 0% + EA
3505 20 Keményítő-, dextrin- vagy más átalakított keményítő alappal készített enyvek 0% + EA
3809 10 Textil-, papír-, bőr- és hasonló iparban használt, másutt nem említett végkikészítő szerek, festést gyorsító és elősegítő, színtartóságot növelő anyagok, valamint más termékek és készítmények (pl. appretálószerek és pácanyagok) 0% + EA
3824 60 Szorbit, a 2905 44 alszám alá tartozó kivételével 0% + EA
(*) EA: mezőgazdasági alkotóelem, a 3448/93/EK rendeletben említettek szerint.
2. MELLÉKLET
A Közösségből származó feldolgozott mezőgazdasági termékeknek Libanonba irányuló behozatalára alkalmazandó intézkedésekről
Libanoni vámkód Árumegnevezés (1) A B C
Jelenleg alkalmazott vámtétel Az „A” oszlopban megjelenített vámtétel csökkentése (2) Különös rendelkezések
0403 Író, aludttej, tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej, tejföl sűrítve, cukrozva vagy más édesítőanyag hozzáadásával, ízesítve, gyümölcs, diófélék vagy kakaó hozzáadásával is
ex 0403 10 - Joghurt:




- - Ízesítve, gyümölcs, diófélék vagy kakaó hozzáadásával is
70% Csökken
40%-ra
Minimum-
vám: 1000 LBP/félbruttó kg + jövedéki adó 25 LBP/l
ex 0403 90 - Más:
- - Ízesítve, gyümölcs, diófélék vagy kakaó hozzáadásával is
ex 0403 90 90 - - - Más 20% 30% Jövedéki adó:
25 LBP/l
0405 Vaj és tejből nyert más zsír és olaj; kenhető tejkészítmények
(vajkrém):
0405 20 - Kenhető tejkészítmények (vajkrém): 5% 100%
0501 00 Emberhaj nyersen, mosva és zsírtalanítva is; emberhajhulladék 5% 100%
0502 Sertés- és vaddisznószőr, sörte; borzszőr és kefegyártásra alkalmas más szőr; a sörte és szőr hulladéka:
0502 10 - Sertés- és vaddisznószőr, sörte és ezek hulladéka 0% Már 0%
0502 90 - Más 0% Már 0%
0503 00 Lószőr és lószőr hulladék, más anyagból való alátéten is, megerősítő anyaggal is 0% Már 0%
0505 Madárbőr, madárrész tollal vagy pehellyel, toll (nyírt széllel is) és pehely, legfeljebb tisztítva, fertőtlenítve, tartósításra előkészítve, további megmunkálás nélkül; tollpor, toll- és tollrészhulladék:
0505 10 - Toll, töltelékanyagnak; pehely 0% Már 0%
0505 90 - Más 0% Már 0%
0506 Csont és szarvmag, megmunkálatlanul, zsírtalanítva vagy egyszerűen előkészítve (de nem alakra vágva), savval kezelve vagy enyvtelenítve; mindezek pora és hulladéka:
0506 10 - Porc és csont savval kezelve 0% Már 0%
0506 90 - Más 0% Már 0%
0507 Elefántcsont, teknősbékahéj, bálnacsont és bálnacsontszőr, szarv, pata, agancs, köröm, karom és csőr, megmun-kálatlanul vagy egyszerűen előkészítve, de nem alakra vágva; mindezek pora és hulladéka:
0507 10 - Elefántcsont; elefántcsont-hulladék és -por 5% 100%
0507 90 - Más 5% 100%
0508 00 Korall és hasonló anyagok megmunkálatlanul vagy egyszerűen előkészítve, de tovább nem megmunkálva; puhatestű állat kagylója, rák, rákfélék és tüskésbőrű állatok héja és a tintahalcsont megmunkálatlanul vagy egyszerűen előkészítve, de nem alakra vágva; mindezek pora és hulladéka 5% 100%
0509 00 Állati eredetű természetes szivacs 5% 100%
0510 00 Ámbra, hódzsír, cibet és pézsma; kőrisbogár; epe szárítva is; mirigy és gyógyszerészeti termék készítésére használt más állati szerv frissen, hűtve, fagyasztva vagy más módon ideiglenesen tartósítva 0% Már 0%
0710 Zöldség (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is)
fagyasztva:
0710 40 - Csemegekukorica 35% Csökken 20%-ra
0711 Zöldségfélék ideiglenesen tartósítva (pl. kén-dioxid-gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósítóoldatban), de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas állapotban:
ex 0711 90 - Más zöldség; zöldségkeverék:





- - - Csemegekukorica
5% Egyszeri 100%-os csökkentés az ötödik év vonatkozá-
sában
0903 00 Matétea 5% 100%
1212 Szentjánoskenyér, tengeri moszat és egyéb alga, cukorrépa és cukornád frissen, hűtve, fagyasztva vagy szárítva, őrölve is; másutt nem említett, elsősorban emberi fogyasztásra szolgáló gyümölcsmag és más növényi termék (beleértve a Cichorium intybus sativum fajta nem pörkölt cikóriagyökereket is):
1212 20 - Tengeri moszat és egyéb alga 5% Egyszeri 100%-os csökkentés az ötödik év vonatkozásá-
ban
1302 Növényi nedv és kivonat; pektintartalmú anyag, pektinát és pektát; agar-agar és más növényi anyagból nyert nyálka és dúsító modifikálva (átalakítva) is:
- Növényi nedv és kivonat:
1302 12 - - Édesgyökérből 5% 100%
1302 13 - - Komlóból 0% Már 0%
1302 14 - - Pyrétrumból és rotenon tartalmú növényi gyökérből 5% 100%
1302 19 - - Más 0% Már 0%
1302 20 - Pektintartalmú anyagok, pektinátok és pektátok 0% Már 0%
1302 31 - - Agar-agar 5% 100%
1302 32 - - Szentjánoskenyérből, szentjánoskenyérmagból vagy guarmagból nyert nyálka és dúsító modifikálva (átalakítva) is 0% Már 0%
1401 Elsősorban fonatkészítésre használatos növényi anyag (pl. bambusznád, rotangnád, nád, gyékény, kosárfűz, rafia, tisztított, fehérített vagy festett gabonaszalma és hárskéreg):
1401 10 - Bambusznád 0% Már 0%
1401 20 - Rotangnád 0% Már 0%
1401 90 10 - - Rafia 0% Már 0%
1401 90 90 - - - Más 5% 100%
1402 00 Elsősorban töltelék- vagy párnázóanyagnak használatos növényi anyag (pl. kapok, növényi szálak és tengeri fű) rétegesen, megerősítő anyaggal is:
1402 00 10 - - - Kapok 0% Már 0%
1402 00 90 - - - Más 5% 100%
1403 00 Elsősorban seprű és kefe készítésére használatos növényi anyag (pl. seprűcirok, piasavarost, kúszótarack és mexikói növényrost), kötegelve vagy csomózva is 0% Már 0%
1404 Másutt nem említett növényi eredetű termékek:
1404 10 - Elsősorban festésre vagy cserzésre használt növényi nyersanyag:
1404 10 10 - - - Henna levelek és por alakú henna 5% 100%
1404 10 90 - - - Más 0% Már 0%
1404 20 - Gyapothulladék (pamutlinters) 5% 100%
1404 90 - Más 5% 100%
1505 00 Gyapjúzsír és ennek zsíros származékai (beleértve a lanolint is) 0% Már 0%
1506 00 Más állati zsír és olaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva 5% 100%
1516 Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói részben vagy teljesen hidrogénezve, közbeesően vagy újraészterezve és elaidinizálva, finomítva is, de tovább nem elkészítve:
ex 1516 20 - Növényi zsír és olaj és ezek frakciói:
- - Hidrogénezett ricinusolaj, ún. „opálviasz”
15% 30%
1517 Margarin; ebbe az árucsoportba tartozó állati vagy növényi zsírok vagy olajok vagy ezek frakciói étkezésre alkalmas keveréke vagy készítménye, a 1516 vtsz. alá tartozó étkezési zsír vagy olaj és ezek frakciói kivételével:
1517 10 - Margarin, a folyékony margarin kivételével: 15% 30%
1517 90 - Más 15% 30%
1518 00 Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói főzve, oxidálva, víztelenítve, szulfurálva, hővel fújva vagy polimerizálva vákuumban vagy közömbös gázban, vagy vegyileg másképp átalakítva, a 1516 vtsz. alá tartozók kivételével; ebbe az árucsoportba tartozó, másutt nem említett állati vagy növényi zsír vagy olaj vagy ezek frakciói étkezésre alkalmatlan keveréke vagy készítménye:
1518 00 10 - - - Olaj epoxidálva 0% Már 0%
1518 00 90 - - - Más: 5% 100%
1520 00 Nyers glicerin; glicerinvíz és glicerinlúg 0% Már 0%
1521 Növényi viasz (a trigliceridek kivételével), méhviasz, más rovarviasz és cetvelő finomítva vagy színezve is:
1521 10 - Növényi viasz 5% 100%
1521 90 - Más 5% 100%
1522 00 Degras; zsíros anyagok és állati vagy növényi viaszok feldolgozási maradékai: 0% Már 0%
1702 Más cukor, beleértve a vegytiszta tejcukrot, malátacukrot, szőlőcukrot és gyümölcscukrot is, szilárd állapotban; cukorszirup ízesítő- vagy színezőanyagok hozzáadása nélkül; műméz, természetes mézzel keverve is; égetett cukor:
1702 50 - Vegytiszta gyümölcscukor 5% Egyszeri 100%-os csökkentés az ötödik év vonatkozá-
sában
1702 90 10 - Más, beleértve az invertcukrot:
- - Műméz, természetes mézzel keverve is
25% Csökken 15%-ra
1704 Cukorkaáru (beleértve a fehér csokoládét is) kakaótartalom nélkül:
1704 10 - Rágógumi, cukorbevonattal is: 20% 30%
1704 90 - Más 20% 30%
1803 Kakaómassza, zsírtalanítva is:
1803 10 - Nem zsírtalanítva 5% 100%
1803 20 - Teljesen vagy részben zsírtalanítva 5% 100%
1804 00 Kakaóvaj, -zsír és -olaj 0% Már 0%
1805 00 Kakaópor, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül 5% 100%
1806 Csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszer-készítmény:
1806 10 - Kakaópor cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával 20% 30%
1806 20 - Más készítmény tömb, tábla vagy rúd formában, továbbá folyadék, massza, por, szemcse vagy más ömlesztett alakban, tartályban vagy más közvetlen csomagolásban, 2 kg-nál nagyobb tömegben: 20% 30%
1806 31 - - Töltött 20% 30%
1806 32 - - Töltetlen 20% 30%
1806 90 - Más 20% 30%
1901 Malátakivonat; lisztből, darából, durva őrleményből, keményítőből vagy malátakivonatból előállított, másutt nem említett élelmiszer- készítmény, amely kakaót nem, vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 40 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz; a 0401-0404 vtsz. alá tartozó árukból készített, másutt nem említett olyan élelmiszer-készítmény, amely kakaót nem vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 5 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz:
1901 10 - Gyermektápszer, a kiskereskedelemben szokásos módon kiszerelve 5% 100%
1901 20 - Keverék és tészta a 1905 vtsz. alá tartozó pékáruk készítéséhez 10% 30%
1901 90 - Más 5% 100%
1902 Tészta, főzve és töltve (hússal vagy más anyaggal) vagy másképp elkészítve is, mint pl. spagetti, makaróni, metélt, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni, kuszkusz (búzadarakása) elkészítve is;
- Nem főtt tészta, nem töltve vagy másképp nem elkészítve:
1902 11 - - Tojástartalommal 5% 100%
1902 19 - - Más:
1902 19 10 - - - Burgonyás tészta, formázva 5% 100%
1902 19 90 - - - Más 5% 100%
1902 20 - Töltött tészta főzve vagy másképp elkészítve is 5% 100%
1902 30 - Más tészta 5% 100%
1902 40 - Kuszkusz (búzadarakása): 5% 100%
1903 00 Tápióka és keményítőből készült tápiókapótló, mindezek pehely, szem, gyöngy és hasonló formában 5% 100%
1904 Gabonából puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer (pl. kukoricapehely); másutt nem említett gabona (a kukorica kivételével) szem formában, pehely formában vagy más megmunkált szem formában (a liszt, a dara és a durva őrlemény kivételével) előfőzve vagy másképp elkészítve:
1904 10 - Gabonából puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer: 10% 30%
1904 20 - Pirítatlan gabonapehelyből vagy pirítatlan és pirított vagy puffasztott gabonapehely keverékéből előállított élelmiszer: 10% 30%
1904 90 - Más 10% 30%
1905 Kenyér, cukrászsütemény, kalács, keksz (biscuit) és más pékáru kakaótartalommal is; áldozóostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételőostya, rizspapír és hasonló termék:
1905 10 - Ropogós kenyér („knäckebrot”) 20% 30%
1905 20 - Mézeskalács és hasonló 20% 30%
1905 30 - Édes keksz (biscuit); gofri és ostya:
1905 31 - - Édes keksz (biscuit) 20% 30%
1905 32 - - Gofri és ostya 20% 30%
1905 40 - Kétszersült, pirított kenyér és hasonló pirított termék 20% 30%
1905 90 - Más:
1905 90 10 - - - Üres gyógyszerkapszula 0% Már 0%
1905 90 90 - - - Más 20% 30%
2001 Zöldség, gyümölcs, dióféle és más ehető növényrész ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva (savanyúság):
2001 90


ex 2001 90 90
- Más:


- - Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata)
- - Jamgyökér, édesburgonya (batáta) és a növények hasonló, étkezésre alkalmas részei, legalább 5 tömegszázalék keményítőtartalommal
- - Pálmafacsúcsrügy
70% 30% Minimum-
vám:
1000 LBP/bruttó kg
2004 Más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével:
ex 2004 10 - Burgonya:


- - Más
- - - Liszt, dara vagy pelyhesített formában,
70% Csökken 40%-ra Minimum-
vám:
1200 LBP/bruttó kg
2004 90 - Más zöldség és zöldségkeverék:
ex 2004 90 90 - - Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) 35% Csökken 20%-ra
2005 Más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, nem fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével
ex 2005 20 - Burgonya:


- - Liszt, dara vagy pelyhesített formában
70% Csökken 40%-ra Minimum-
vám:
1200 LBP/bruttó kg
2005 80 - - Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) 35% Csökken 20%-ra
2008 Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dióféle és más ehető növényrész, cukor vagy más édesítőanyag vagy alkohol hozzáadásával is:
ex 2008 11 - Diófélék, földimogyoró és más mag, egymással keverve is:
- - - Mogyoróvaj
30% Csökken 15%-ra
2008 91 - - Pálmafacsúcsrügy 30% Csökken 15%-ra
ex 2008 99 - - Más:
- - - - - Kukorica, a csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) kivételével
- - - - - Jamgyökér, édes burgonya (batáta) és a növények hasonló, étkezésre alkalmas részei, legalább 5 tömegszázalék keményítőtartalommal
30% 30%
2101





2101 11
Kávé-, tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezeken a termékeken vagy kávén, teán, matéteán alapuló készítmények; pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, valamint ezeknek kivonata, eszenciája, koncentrátuma:
- Kávékivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén alapuló készítmények:
- - Kivonat; eszencia vagy koncentrátum






5%






100%
2101 12 - - Ezen kivonatokon, eszenciákon vagy koncentrátu-mokon vagy kávén alapuló készítmények 5% 100%
2101 20 - Tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és koncentrátum és ezen termékeken, vagy teán és matéteán alapuló készítmények 5% 100%
2101 30 - Pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, ezek kivonata, eszenciája és koncentrátuma 5% 100%
2102 Élesztő (aktív vagy nem aktív); más egysejtű, nem élő mikroorganizmus (a 3002 vtsz. alatti vakcinák kivételével); elkészített sütőpor:
2102 10 - Aktív élesztő 5% 100%
2102 20 - Nem aktív élesztő; más egysejtű, nem élő mikroorganizmus 5% 100%
2102 30 - Elkészített sütőpor 5% 100%
2103 Mártás (szósz) és ennek előállítására szolgáló készítmény; ételízesítő keverék; mustárliszt és -dara, elkészített mustár:
2103 10 - Szójamártás 5% 100%
2103 20 - Paradicsomketchup és más paradicsommártás 35% Csökken 20%-ra
2103 30 - Mustárliszt és -dara, elkészített mustár 5% 100%
2103 90 - Más 5% 100%
2104 Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény; homogenizált összetett élelmiszer-készítmény:
2104 10 - Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény 5% 100%
2104 20 - Homogenizált, összetett élelmiszer-készítmény 5% 100%
2105 00 Fagylalt és más ehető jégkrém, kakaótartalommal is 40% Csökken 20%-ra
2106 Másutt nem említett élelmiszer-készítmény:
2106 10 - Fehérjekoncentrátum és texturált fehérje 5% 100%
2106 90 - Más:
2106 90 10 - - - Italok előállításához felhasznált alkoholmentes készítmények 5% 100%
2106 90 20 - - - Szirupok, ízesítő vagy színezőanyagok hozzáadásával 5% 100%
2106 90 90 - - Más 5% 100%
2201 Víz, beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása és ízesítés nélkül; jég és hó
2201 10 - Ásványvíz és szénsavas víz: 25% Csökken 15%-ra Jövedéki adó:
25 LBP/l
2201 90 - Más 25% Csökken 15%-ra
2202 Víz (beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is) cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve és más alkoholmentes ital, a 2009 vtsz. alá tartozó gyümölcs- és zöldséglevek kivételével:
2202 10 - Víz (beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is) cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve 20% 30% Jövedéki adó:
25 LBP/l
2202 90 - Más 20% 30% Jövedéki adó:
25 LBP/l
2203 Malátából készült sör 40% Csökken 25%-ra Jövedéki adó:
60 LBP/l
2205 Vermut és friss szőlőből készült más bor növényekkel vagy aromatikus anyagokkal ízesítve:
2205 10 - Legfeljebb 2 literes palackban (tartályban) 15% 100% Jövedéki adó:
200 LBP/l
2205 90 - Más 15% 100% Jövedéki adó:
200 LBP/l
2207 Nem denaturált etilalkohol, legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; etil-alkohol és más szesz denaturálva, bármilyen alkoholtartalommal:
2207 10 - Nem denaturált etilalkohol, legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal 15% 100% Jövedéki adó:
200 LBP/l
2207 20 - Etil-alkohol és más szesz denaturálva, bármilyen alkoholtartalommal 15% 100% Jövedéki adó:
150 LBP/l
2208 Nem denaturált etilalkohol, kevesebb mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más szeszes ital:
2208 20 - Szőlőbor vagy szőlőtörköly desztillációjából nyert szesz 15% 100% Jövedéki adó:
200 LBP/l
2208 30 - Whisky:
2208 30 10 - - - Legfeljebb 50 térfogatszázalék alkoholtartalommal, kiskereskedelemben legfeljebb 5 literes palack, üveg és hasonló szokásos módon kiszerelve 15% 100% Jövedéki adó:
400 LBP/l
2208 30 20 - - - Legfeljebb 60 térfogatszázalék alkoholtartalommal, legfeljebb 200 literes tartályban 15% 100% Jövedéki adó:
400 LBP/l
2208 30 90 - - - Más 15% 100% Jövedéki adó:
400 LBP/l
2208 40 - Rum és nyugat-indiai rum 15% 100% Jövedéki adó:
400 LBP/l
2208 50 - Gin és holland gin 15% 100% Jövedéki adó:
400 LBP/l
2208 60 - Vodka 15% 100% Jövedéki adó:
400 LBP/l
2208 70 - Likőr és szíverősítő 15% 100% Jövedéki adó:
400 LBP/l
2208 90 - Más:
2208 90 10 - - - Etil-alkohol 15% 100% Jövedéki adó:
200 LBP/l
2208 90 20 - - - Arrack, szőlőből nyert 70% 30% Jövedéki adó:
200 LBP/l
2208 90 90 - - - Más 15% 100% Jövedéki adó:
400 LBP/l
2402 Szivar, mindkét végén levágott végű szivar (manillaszivar), kis alakú szivar (cigarillos), cigarettadohányból vagy dohánypótlóból:
2402 10 - Szivar, mindkét végén levágott végű szivar (manillaszivar), kis alakú szivar (cigarillos) dohánytöltettel 8% 0% Jövedéki adó:
48%
2402 20 - Cigaretta dohánytöltettel 90% 0% Jövedéki adó:
48%
2402 90 - Más 90% 0% Jövedéki adó:
48%
2403 Más feldolgozott dohány és feldolgozott dohánypótló;
„homogenizált” vagy „visszanyert” dohány; dohánykivonat és eszencia:
2403 10 - Fogyasztási dohány (elszívásra), bármilyen mennyiségű dohánypótló-tartalommal is 8% 0% Jövedéki adó:
48%
2403 91 - - „Homogenizált” vagy „visszanyert” dohány 90% 0% Jövedéki adó:
48%
2403 99 - - Más 90% 0% Jövedéki adó:
48%
2905 Aciklikus alkoholok és ezek halogén-, szulfo-, nitro- vagy nitrozoszármazékai:
- Más többértékű alkoholok:
2905 43 - - Mannit 5% 100%
2905 44 - - Szorbit (D-glucit): 5% 100%
2905 45 - - Glicerin 5% 100%
3301 Szilárd és vízmentes illóolajok (terpénmentesek is); rezi-noidok; kivont oleorezinek; illóolaj-koncentrátum szilárd és vízmentes is, zsírban, szilárd olajban, viaszban vagy hasonló anyagban, amelyet hideg abszorpció vagy macerálás útján nyernek; illóolajok terpénmentesítésekor nyert terpéntartalmú melléktermék; illóolajok vizes desztillátuma és vizes oldata:
3301 90 - Más:
3301 90 10 - - - Illóolaj terpénmentesítésekor nyert terpéntartalmú melléktermék 0% Már 0%
3301 90 20 - - - Illóolaj-koncentrátum szilárd és vízmentes is, zsírban, szilárd olajban, viaszban vagy hasonló anyagban, amelyet hideg abszorpció vagy macerálás útján nyernek 5% 100%
3301 90 30 - - - - Desztillált rózsavíz, desztillált narancsvirágvíz 70% 30% Minimum-
vám:
5000 LBP/l
3301 90 90 - - - Más 5% 100%
3302 Illatanyag-keverékek, valamint az iparban nyersanyagként használt keverékek, amelyek egy vagy több ilyen anyagon alapulnak (beleértve az alkoholos oldatokat is); más illatanyag-készítmény italgyártáshoz:
3302 10 - Élelmiszer- és italgyártáshoz használt fajták 5% 100%
3501 Kazein, kazeinátok, más kazeinszármazékok; kazeineny-vek:
3501 10 - Kazein 0% Már 0%
3501 90 - Más:
3501 90 10 - - - Kazeinenyvek 5% 100%
3501 90 90 - - - Más 0% Már 0%
3505 Dextrinek és más átalakított keményítők (pl.: előkocso-nyásított vagy észterezett keményítő); keményítő-, dextrin- vagy átalakított más keményítő alappal készített enyvek:
3505 10 - Dextrinek és más átalakított keményítők: 5% 100%
3505 20 - Enyvek 5% 100%
3809 Textil-, papír-, bőr- és hasonló iparban használt, másutt nem említett végkikészítő szerek, festést gyorsító és elősegítő, színtartóságot növelő anyagok, valamint más termékek és készítmények (pl. appretálószerek és pácanyagok):
3809 10 - Keményítőtartalommal 0% Már 0%
3823 Ipari monokarboxil-zsírsav; finomításból nyert olajsav; ipari zsíralkohol:
- Ipari monokarboxil-zsírsav; finomításból nyert olajsav:
3823 11 - - Sztearinsav 0% Már 0%
3823 12 - - Olajsav 0% Már 0%
3823 13 - - Tallolajzsírsav 0% Már 0%
3823 19 - - Más:
3823 19 10 - - - Más zsírsav, legalább 85 tömegszázalék savtartalommal 0% Már 0%
3823 19 20 - - - Finomításból nyert olajsav, nem olívaolaj 0% Már 0%
3823 19 90 - - - Más 0% Már 0%
3824 Elkészített kötőanyagok öntödei formához vagy maghoz; másutt nem említett vegyipari és rokon ipari termékek és készítmények (beleértve a természetes termékek keverékét is); másutt nem említett vegyipari és rokon ipari melléktermékek:
3824 60 - Szorbit, a 2905 44 alszám alá tartozó kivételével 5% 100%
(1) A Libanoni Vámnómenklatúra végrehajtási szabályaitól eltérően, a termékek leírásának megszövegezése csupán jelzésértékűnek tekintendő, a kedvezményes rendszert - e melléklet összefüggésében - a libanoni vámkódex hatálya határozza meg. Amennyiben a korábbi kódok jelzése fel van tüntetve, úgy a kedvezményes rendszert mind a kódok, mind pedig a megfelelő leírások együttes alkalmazásával kell meghatározni.
(2) Az „A” oszlop vámtételének a „B” oszlopban megjelenített csökkentése nem vonatkozik a „C” oszlopban jelölt minimumvámra vagy jövedéki adóra.

4. JEGYZŐKÖNYV

A „származó termék” fogalmának meghatározásáról és az igazgatási együttműködés módozatairól

TARTALOMJEGYZÉK

I. CÍM - ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

- 1. cikk Fogalommeghatározások

II. CÍM - A SZÁRMAZÓ TERMÉK FOGALMÁNAK MEGHATÁROZÁSA

- 2. cikk Általános követelmények

- 3. cikk Kétoldalú származási kumuláció

- 4. cikk Diagonális származási kumuláció

- 5. cikk Teljes egészében létrejött vagy előállított termékek

- 6. cikk Kielégítően megmunkált vagy feldolgozott termékek

- 7. cikk Nem kielégítő megmunkálási vagy feldolgozási műveletek

- 8. cikk Minősítési egység

- 9. cikk Tartozékok, pótalkatrészek és szerszámok

- 10. cikk Készletek

- 11. cikk Semleges elemek

III. CÍM - TERÜLETI KÖVETELMÉNYEK

- 12. cikk A területiség elve

- 13. cikk Közvetlen szállítás

- 14. cikk Kiállítások

IV. CÍM - VISSZATÉRÍTÉS VAGY MENTESSÉG

- 15. cikk Vámvisszatérítés vagy vámmentesség tilalma (módosítva)

V. CÍM - SZÁRMAZÁSI IGAZOLÁS

- 16. cikk Általános követelmények

- 17. cikk Az EUR.1 szállítási bizonyítvány kiállítására vonatkozó eljárás

- 18. cikk Visszamenőlegesen kibocsátott EUR.1 szállítási bizonyítvány

- 19. cikk Az EUR.1 szállítási bizonyítvány másodlatának kibocsátása

- 20. cikk EUR.1 szállítási bizonyítvány kibocsátása korábban kiállított vagy kiadott származási igazolás alapján

- 21. cikk A számlanyilatkozat kiállításának feltételei

- 22. cikk Elfogadott exportőr

- 23. cikk A származási igazolás érvényessége

- 24. cikk A származási igazolás benyújtása

- 25. cikk Részletekben történő behozatal

- 26. cikk A származási igazolás alóli mentességek

- 27. cikk Igazoló okmányok

- 28. cikk A származási igazolás és az igazoló okmányok megőrzése

- 29. cikk Eltérések és alaki hibák

- 30. cikk Euróban kifejezett összegek

VI. CÍM - IGAZGATÁSI EGYÜTTMŰKÖDÉSRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

- 31. cikk Kölcsönös segítségnyújtás

- 32. cikk Származási igazolások ellenőrzése

- 33. cikk A viták rendezése

- 34. cikk Szankciók

- 35. cikk Vámszabad területek

VII. CÍM - CEUTA ÉS MELILLA

- 36. cikk A jegyzőkönyv alkalmazása

- 37. cikk Különleges feltételek

III. CÍM - V ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

- 38. cikk A jegyzőkönyv módosításai

- 39. cikk A jegyzőkönyv végrehajtása

- 40. cikk Tranzitáruk vagy raktározott áruk

MELLÉKLETEK

- I. Melléklet: Bevezető megjegyzések a II. mellékletben foglalt jegyzékhez

- II. Melléklet: Az előállított termék származó helyzetének megszerzése érdekében a nem származó anyagokon elvégzendő megmunkálások vagy feldolgozások jegyzéke

- IIa. Melléklet: A 6. cikk (2) bekezdésében említett, előállított termék származó helyzetének megszerzése érdekében a nem származó anyagokon elvégzendő megmunkálások vagy feldolgozások jegyzéke

- III. Melléklet: Törökországból származó azon termékek jegyzéke, amelyekre a 4. cikk rendelkezései nem vonatkoznak, a

Harmonizált Rendszerbe foglalt árucsoportok és vámtarifaszámok szerinti sorrendnek megfelelő felsorolásban

- IV. Melléklet: Az EUR.1 szállítási bizonyítványra és az EUR.1 szállítási bizonyítvány iránti kérelemre vonatkozó minta

- V. Melléklet: Számlanyilatkozat

- VI. Melléklet: Együttes nyilatkozatok

I. CÍM
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
1. cikk
Fogalommeghatározások

E jegyzőkönyv alkalmazásában:

a) „előállítás”: mindennemű megmunkálás vagy feldolgozás, beleértve az összeszerelést vagy az egyedi műveleteket is;

b) „anyag”: a termék előállítása során felhasznált bárminemű alapanyag, nyersanyag, alkatrész vagy rész stb.;

c) „termék”: az előállított termék, másik előállítási műveletben történő későbbi felhasználás céljából is;

d) „áruk”: anyagok és termékek egyaránt;

e) „vámérték”: az Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezmény (WTO-egyezmény a vámérték megállapításáról) VII. cikkének végrehajtásáról szóló 1994. évi megállapodás szerint megállapított érték;

f) „gyártelepi ár”: a termékért a Közösségben vagy Libanonban a gyártelepen fizetett ár annak a gyártónak, akinek a vállalkozásában az utolsó megmunkálást vagy feldolgozást elvégezték, feltéve hogy az ár magában foglalja az összes felhasznált anyag értékét, levonva abból az előállított termék kivitelekor visszatérítendő vagy visszatéríthető belső adókat;

g) „anyagok értéke”: a felhasznált nem származó anyagok behozatalkori vámértéke, illetve, ha ez nem ismert, és nem határozható meg, az anyagokért a Közösségben vagy Libanonban fizetett első megállapítható ár;

h) „származó anyagok értéke”: a g) pontban meghatározott ilyen anyagok értéke, értelemszerűen alkalmazva;

i) „hozzáadott érték”: a gyártelepi árból valamennyi olyan beépített termék vámértékének levonásával keletkező érték, amely termékek nem abból az országból származnak, ahol létrejöttek vagy előállították őket;

j) „árucsoport” és „vámtarifaszám”: az Összehangolt Áruleíró és Kódrendszer (a továbbiakban e jegyzőkönyvben: a Harmonizált Rendszer vagy HR) szerinti nómenklatúrában használt árucsoportok és vámtarifaszámok (négy számjegyű kódok);

k) „besorolt”: valamely termék vagy anyag adott vámtarifaszám alá történő besorolására vonatkozik;

l) „szállítmány”: olyan termékek, amelyek tekintetében az exportőrtől a címzett felé történő szállítás egyidejűleg történik, vagy az exportőrtől a címzett felé történő szállítás egyetlen fuvarokmánnyal, illetve ilyen okmány hiányában egyetlen számlával történik;

m) „területek”: a felségvizeket is tartalmazza.

II. CÍM
A „SZÁRMAZÓ TERMÉK” FOGALMÁNAK MEGHATÁROZÁSA
2. cikk
Általános követelmények

(1) E megállapodás végrehajtása céljából az alábbi termékek tekintendők Közösségből származó termékeknek:

a) ezen jegyzőkönyv 5. cikke értelmében teljes egészében a Közösségben létrejött vagy előállított termékek;

b) a Közösségben létrejött vagy előállított olyan termékek, amelyek tartalmaznak nem teljes egészében ott létrejött vagy előállított anyagokat, feltéve hogy ezek az anyagok ezen jegyzőkönyv 6. cikkének értelme szerinti kielégítő megmunkáláson vagy feldolgozáson mentek keresztül a Közösségben.

(2) A megállapodás végrehajtása céljából az alábbi termékek minősülnek Libanonból származó termékeknek:

a) ezen jegyzőkönyv 5. cikke értelmében teljes egészében Libanonban létrejött vagy előállított termékek;

b) Libanonban létrejött vagy előállított olyan termékek, amelyek tartalmaznak nem teljes egészében ott létrejött vagy előállított anyagokat, feltéve hogy ezek az anyagok ezen jegyzőkönyv 6. cikke szerinti kielégítő megmunkáláson vagy feldolgozáson mentek keresztül Libanonban.

3. cikk
Kétoldalú származási kumuláció

(1) A Közösségből származó anyagokat Libanonból származó anyagoknak kell tekinteni, amennyiben azokat valamely ott létrejött vagy előállított termékbe beépítik. Nem szükséges a kielégítő megmunkálás vagy feldolgozás az ilyen anyagok tekintetében akkor, ha az ezen jegyzőkönyv 7. cikkének (1) bekezdésében említettnél nagyobb mértékű megmunkáláson vagy feldolgozáson mentek keresztül.

(2) A Libanonból származó anyagokat Közösségből származó anyagoknak kell tekinteni, amennyiben azokat valamely ott létrejött vagy előállított termékbe beépítik. Nem szükséges a kielégítő megmunkálás vagy feldolgozás az ilyen anyagok tekintetében akkor, ha az ezen jegyzőkönyv 7. cikkének (1) bekezdésében említettnél nagyobb mértékű megmunkáláson vagy feldolgozáson mentek keresztül.

4. cikk
Kétoldalú származási kumuláció

(1) Az európai-mediterrán társulási megállapodást aláíró bármely országból származó anyagokat - a (2) és (3) bekezdés rendelkezéseire is figyelemmel - a Közösség és Libanon, valamint ezen országok közötti megállapodások értelmében a Közösségből és Libanonból származó anyagoknak kell tekinteni, amennyiben azokat valamely ott létrejött vagy előállított termékbe beépítik. Az ilyen anyagok tekintetében nem szükséges a kielégítő megmunkálás vagy feldolgozás.

E bekezdés nem vonatkozik a Törökországból származó azon termékekre, amelyeket az ezen jegyzőkönyv III. mellékletét képező jegyzékbe foglaltak.

(2) Az (1) bekezdés értelmében származó helyzetet szerzett valamely termék kizárólag akkor tekinthető a továbbiakban is a Közösségből vagy Libanonból származó terméknek, ha az ott hozzáadott érték meghaladja az (1) bekezdésben említett bármely más országból származó, felhasznált anyagok értékét. Ettől eltérő esetben az adott termék azon, az (1) bekezdésben említett országból származó terméknek minősül, amely tekintetében az előállításhoz felhasznált származó anyagok értéke a legmagasabb. A származás elosztásában nem kell figyelembe venni azon, az (1) bekezdésben említett más országokból származó anyagokat, amelyek kielégítő megmunkáláson vagy feldolgozáson mentek keresztül a Közösségben vagy Libanonban.

(3) Az e cikkben előírt kumuláció kizárólag az esetben alkalmazandó, ha a felhasznált anyagok az ezen jegyzőkönyvben meghatározott származási szabályokkal azonos szabályok alkalmazásával kaptak származó helyzetet. A Közösség és Libanon - az Európai Bizottságon keresztül - egymás rendelkezésére bocsátja az (1) bekezdésben említett más országokkal kötött megállapodások részleteit és a vonatkozó származási szabályokat.

(4) Amennyiben a (3) bekezdésben megállapított követelmények teljesültek, továbbá a rendelkezések hatálybalépésére vonatkozó megállapodás létrejött, úgy saját értesítési és tájékoztatási kötelezettségeit minden fél teljesíti.

5. cikk
Teljes egészében létrejött vagy előállított termékek

(1) Teljes egészében a Közösségben vagy Libanonban létrejött vagy előállított terméknek kell tekinteni az alábbiakat:

a) területükön föld mélyéből vagy tengerfenékről kitermelt ásványi termékek;

b) területükön betakarított növényi termények;

c) területükön született és tenyésztett élő állatok;

d) területükön tenyésztett élő állatokból nyert termékek;

e) területükön folytatott vadászatból vagy halászatból nyert termékek;

f) tengerhalászati és más termékek, melyekre a Közösség vagy Libanon hajói a felségvizeiken kívüli tengerekből tettek szert;

g) a feldolgozóhajóik által - kizárólag az f) pontban említett termékekből - a fedélzeten előállított termékek;

h) a területükön összegyűjtött, kizárólag a nyersanyagok visszanyerésére alkalmas, használt cikkek, ideértve a kizárólag újrafutózásra vagy hulladékként történő felhasználásra alkalmas használt gumiabroncsokat;

i) a területükön folytatott előállítási műveletekből származó hulladék és törmelék;

j) a felségvizeiken kívül eső területekhez tartozó tengerfenékről vagy altalajból kitermelt termékek, feltéve hogy a kérdéses tengerfenék vagy altalaj kiaknázása tekintetében kizárólagos jogokkal rendelkeznek;

k) kizárólag az a)-j) pontban meghatározott termékekből a területükön előállított termékek.

(2) Az (1) bekezdés f) és g) pontjában szereplő „hajóik” és „feldolgozóhajóik” kifejezés kizárólag olyan alábbi hajóra és feldolgozóhajóra vonatkozik, amely:

a) EK-tagállamban vagy Libanonban lajstromozott vagy nyilvántartásba vett;

b) EK-tagállam vagy Libanon lobogója alatt hajózik;

c) legalább 50%-ban EK-tagállamok vagy Libanon állampolgárainak tulajdonában van, vagy olyan társaság tulajdonát képezi, amelynek székhelye valamely ezen államban található, és amelynek ügyvezetője vagy ügyvezetői, igazgatótanácsának vagy felügyelő bizottságának elnöke és e testületek tagjainak többsége EK-tagállam vagy Libanon állampolgára, továbbá társas cégek vagy korlátozott felelősségű társaságok esetében tőkéjüknek legalább a fele az említett államoknak vagy ezek közjogi testületeinek vagy állampolgárainak a tulajdonában van;

d) kapitánya és tisztjei EK-tagállamok vagy Libanon állampolgárai;

továbbá